Det ekar svagt i lokalerna när NT besöker Gusum Mässing i Syntorp utanför Gusum. Merparten av maskinerna som använts vid metallbearbetningen är sålda på auktion och på förmiddagen har de hämtats och körts bort. Nu finns bara ett fåtal inventarier kvar i lokalerna.
Om drygt en vecka stänger mässingsbutiken för gott.
- Visst känns det en smula vemodigt att se sakerna försvinna. Men värst var det nog när vi slängde halvfärdiga produkter för ett tag sedan. Det sved, konstaterar Bernt Karlsson.
Tillsammans med frun Gunilla Karlsson har han livnärt sig på metallslöjd i drygt 37 år. Verksamheten startade 1973 i en kombinerad verkstad och smedja på tomten tillhörande paret Karlssons dåvarande hem i Ringarum. Under flera år hade de sedan en kombinerad verkstad och butik i centrala Gusum. Sedan början av 1980-talet har företaget dock sin hemvist i de egenbyggda lokalerna vid Syntorp.
I och med Gusums Bruks mångåriga verksamhet i Gusum finns det en lång historia av mässingstillverkning på orten. Bruket avslutade sin tillverkning av mässingsprodukter i början av 1920-talet. Det är onekligen en lokal hantverkstradition som Gunilla och Bernt Karlsson har valt att föra vidare, sedan 1998 under namnet Gusum Mässing AB.
På senare år har företaget nästan uteslutande tillverkat produkter efter egen design.
- Intresset för mässing har varit stort genom åren, även från utlandet. Ett tag skickade vi mycket produkter till USA. Tyskar brukar också handla mycket av oss, de gillar den stilrena stilen vi har valt att satsa på, säger Gunilla Karlsson.
Svenska folkets intresse för mässingsprodukter har dock förändrats över åren. Det tidigare starka intresset från presentbutikerna har svalnat betänkligt. I dag konstaterar paret Karlsson att industrin är en av deras viktigaste kunder.
- De senaste åren har vi nästan uteslutande tillverkat produkter åt statliga myndigheter som väljer att ge bort mässingsprodukter i personaljulklapp eller vid avtackning av anställda. Vår största order var från Kombilotteriet för några år sedan, då tillverkade vi 5000 pennställ, minns Gunilla Karlsson.
Anledningen till att Gusum Mässing nu går i graven är den att paret Karlsson väljer att gå i pension. Lokalerna i Syntorp är sålda, och nya ägaren får tillträde om några veckor. Länge försökte man hitta någon som ville ta över företaget, men intresset var svalt.
- Man får ju jobba mycket för att få det att gå runt, visst är det så. Samtidigt verkar det som om det här är en kunskap som är på väg att försvinna i landet, inte minst när de större företagen lägger ut sin tillverkning till utlandet, säger paret Karlsson.