Efter påsk är det dags. Då går startskottet för Stallet i Gusums satsning på ridskola.
Bakom satsningen står Catharina, Cattis, Torstensson som köpte stallet 2023 tillsammans med sin sambo Alfred Emanuelsson Vretander för snart två år sedan.
Då hade stallet, som tidigare ägdes av Valdemarsviks kommun, stått tomt sedan 2019. Förra sommaren flyttade samboparet, och deras snart tvååriga dotter, till ett hus i närheten av stallet och i samma veva fylldes stallet åter av hästar igen.
– När vi köpte var det mycket att göra eftersom det stått tomt i flera år, främst kring utemiljöerna. Det var fullt av ogräs överallt så vi började med att rensa. Eftersom vi också hade fått barn ganska nyligen ville vi avvakta lite med hästar men sedan förra sommaren har vi sex stycken egna och två inackorderingar, säger Cattis.
Stallbyggnaden som byggdes 2004 är fortfarande i gott skick. Med tio boxar och i avsaknad av ridhus finns det i nuläget vissa begränsningar i hur verksamheten kan bedrivas här.
– Vi bor i en liten kommun och vi har en liten anläggning. Jag tror det är svårt att ha ridskola på samma sätt som man kan ha i en större stad, säger Cattis.
– Vi har därför bestämt oss för att ta emot ridskoleelever tre dagar i veckan med till en början fyra elever i varje grupp. Vi kan inte ha jättestora grupper i nuläget eftersom vi bara har sex hästar, fortsätter hon.
Efter påsk, i samband med att ridskolan startar, går Cattis också delvis tillbaka till sitt ordinarie arbete som mellanstadielärare i Norrköping, men bara på halvtid.
– Min tanke är att jag ska kunna kombinera mitt vanliga jobb med ridskolan och förhoppningsvis kunna förena dem framöver. Jag är precis godkänd "Lära med hästar"-handledare och önskar kunna erbjuda stallmiljön som alternativ lärmiljö åt till exempel hemmasittare i skolan i framtiden. Det är klart att jag skulle vilja jobba med det här och ta ut en lön nån gång, men som det är nu går alla pengar in i verksamheten, säger hon.
– Det är stora investeringar till en början. Vi behöver bland annat köpa in utrustning som hjälmar och västar till de som rider samt utrustning till hästarna, säger hon.
Har du drivit eget tidigare?
– Nej, det har jag inte. Min sambo har drivit eget, så han har bra koll på den biten. Men då har det inte riktigt varit lika stora omkostnader vid uppstart.
Beslutet att åter satsa på ridskola i stallet har tagits emot väl.
– Det har tagits emot väldigt positivt. Nybörjargrupperna är fulla och "hästlekis" för yngre barn har också fyllts på snabbt. Hade jag haft fler hästar hade jag nog kunnat ta emot fler ridelever. Vi har förhoppningsvis någon mer häst på gång in till verksamheten.
För Cattis, som arbetat på flera ridskolor sedan avslutad utbildning 2009, finns en tydlig vision för vilken ridskola hon vill driva.
– Nåt som är viktigt för mig är att man inte bara ska komma hit, rida och sedan åka hem. Utan det viktiga är kontakten med hästen. Att lära sig att hantera den och vara med den., säger hon.
Vad blir den största utmaningen?
– Det är ekonomin. Att få det att gå ihop. Men förhoppningen är att vi ska få det att funka, säger hon.