Gusumsbornas smeknamn kartläggs

Många har blivit mer kända genom spontana namn som uppstått i folkmun, än de som finns i folkbokföringen. Vilka, hur och varför är en del av bygdens lokala historia som nu kartläggs i Gusum genom hembygdsföreningen.

Smekande namn. Bengt Olov "Pliggen" Ringström, Lars Beckman, Leif "Måsse" Månsson och Stig "Bäckis" Bäckstrand tycker det är viktigt att dokumentera historien om Gusumsbornas  smeknamn.

Smekande namn. Bengt Olov "Pliggen" Ringström, Lars Beckman, Leif "Måsse" Månsson och Stig "Bäckis" Bäckstrand tycker det är viktigt att dokumentera historien om Gusumsbornas smeknamn.

Foto: Anne-Marie Karlsson

Gusum2015-02-25 14:01

Just här tycks smeknamn vara särskilt vanligt och i huvudsak gäller det män.

– Jag tror att det framförallt blir så på gamla bruksorter, säger Leif ”Måsse” Månsson som är med i arbetsgruppen.

– Ofta användes ett smeknamn för att skilja folk åt som hette likadant.

Bakom idén står Lars Beckman med målet att dokumentera ett viktig vardagshistoria. Avsikten är också att det hela ska landa i att ge ut en bok, men när är inte sagt.

I ett par veckor hittills har jobbet pågått.

– En orsak till idén är också att vi ska göra det nu när vi kan fråga människor som fortfarande minns och kan berätta om historien bakom namnen, säger Lars Beckman, som så vitt han vet själv har undgått att kallas något annat än det han heter.

Man har nu fått ihop en lista med drygt 200 namn, från år 1900 och framåt. Den mest kända, också betydligt större kretsar, är fotbollspelaren Bengt ”Julle” Gustavsson.

– Vi är fem stycken som jobbar med det här och har suttit och spånat på namn, säger Stig ”Bäckis” Bäckstrand. Såväl han som många andra i föreningen minns själva flera kända Gusumsprofiler under åren.

Men det handlar alltså inte bara om att rabbla namn utan också om få veta mer om personerna genom berättelser, skrönor och bilder. Allt med förhoppningen att också ortsborna ska kunna bidra med en del.

Vad är då skillnaden på smeknamn och öknamn?

– Vet inte om det finns någon egentlig gräns där, men det ska ju inte vara elakt, säger Lars Beckman.

De som kallades Hitler, Vingmuttern förmodligen på grund av utstående öron, Groda eller Blodtrycket, vill säkert inte kännas vid de namnen. Deras rätta namn kommer därför inte att hamna i boken. Det är ju ett känsligt ämne och hänsyn måste tas.

Ofta är namnen dock förknippade med yrket, eget eller föräldrarnas, platsen där man bor, eller en variant på det riktiga namnet.

– Jag kallades Pliggen redan i skolan är för att min pappa var skomakare, säger Bengt Olov Ringström.

Lars Beckman som nu blir ny ordförande för stiftelsen Gusums Bruksmuseum vill jobba för fler samverkansmöjligheter med Gusums hembygdsförening.

– Vi har ju redan samarbete som kan utvecklas mera, säger Lars Beckman. Och orten och Gusums Bruks historia är ju väldigt sammanlänkade med varandra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om