Hembygdsföreningen fixar anslagstavlorna

Lutande, sneda, vinda. Anslagstavlorna i Gusum ger knappast något vårdat intryck. Men snart gör de det.

Stig Bäckstrand och Hans Malmström är två av dem som nu ser till att Gusum får snyggare anslagstavlor.Foto: Anne-Marie Karlsson

Stig Bäckstrand och Hans Malmström är två av dem som nu ser till att Gusum får snyggare anslagstavlor.Foto: Anne-Marie Karlsson

Foto: Anne-Marie Karlsson

Gusum2011-08-12 00:00

På måndag ska fyra anslagstavlor bytas ut mot sprillans nya och det är medlemmar i Gusums hembygdsförening som har tillverkat dem.

- Vi har varit fyra-fem som har hållit på och jobbat med det här, säger Stig Bäckstrand som varit ledare för arbetet. Själv har han ett förflutet som snickare till professionen.

2,50 gånger 1,20 meter
Det är på Hembygdsgården Lill-Åby som de stora tavlorna byggts i storlek 2,50 gånger 1,20 meter.
I trä och med material på framsidan som är lätt att nita upp affischer på.

Föreningen gör jobbet fullt ut, det vill säga ser också till att tavlorna körs ut och sätts på plats i samhället. Samt kör även de gamla skrotade tavlorna till Toverumstippen.

- Det är alltid roligt att ha något att jobba med, säger Hans Malmström, en av dem som varit med i arbetet.

Nyligen har också föreningen gjort en stor utvändig renovering av Skvalhälla, en kulturintressant privat stuga vid Gusums södra infart.

Olika på olika platser
Men hur är det med anslagstavlor i kommunen i övrigt. Vem sköter dem?

- Tillkomsten av anslagstavlorna och förutsättningarna för skötseln ser olika ut i kommunens tätorter, säger Thomas Örnberg, chef för kommunens tekniska avdelning.

- I Gusums fall så har behovet av en upprustning aktualiserats i samband med informationsspridning om miljöprojektet, säger han vidare. I samverkan med Byalaget i Gusum har Hembygdsföreningen engagerats. Kommunens insats är i stort materialkostnaden.

År 2009 byggdes en informationstavla i samverkan med Företagarföreningen efter väg 212, Grytsvägen, strax före golfbanan.

- Föreningslivets engagemang är en viktig resurs för att behålla service till medborgarna inte minst i tider när kommunen har mindre med resurser, säger Thomas Örnberg. En lokal delaktighet medför också att man får påverka och att man bättre vårdar det som görs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om