Hemligt kräftrecept ger hårt köptryck i Gusum

Ica Birgersson i Gusum uppges ha gjort sig ett namn som försäljare av nykokta kräftor. Butiken räknar med att ha kokat närmare sju ton av det ädla skaldjuret innan säsongens slut i september.

Kniper käft. Butiksanställda Peter Anderstedt och Viktor Dahlholm avslöjar inte butikens recept för kräftkok.  Foto: Michael Svensson

Kniper käft. Butiksanställda Peter Anderstedt och Viktor Dahlholm avslöjar inte butikens recept för kräftkok. Foto: Michael Svensson

Foto: Michael Svensson

Gusum2008-08-07 00:18
Just nu körs den elektriska kokgrytan i princip varje dag. Vätternkräftorna levereras levande till butiken i Gusum, där de kokas enligt ett hemligt recept som författades av affärens grundare Claes-Allan Birgersson på 1930-talet. - Det är väl som de flesta andra recept, med lite salt och lite krondill, och sen finns det ju annat man kan ha i... Men exakt vad det är vill vi gärna hålla för oss själva, säger butikschefen Tommy Johansson hemlighetsfullt. Tidigare sålde man kräftor som fångades lokalt i vattnen omkring Gusum. Numera kommer kräftorna i huvudsak från Vättern. De lokala kräftorna räcker helt enkelt inte till för att möta den stora efterfrågan. Många kunder drar sig inte för att åka en bra bit när huvudingrediensen till kräftskivan ska inhandlas. - Nej, det ringer folk från såväl Skåne som Stockholm. Häromdagen pratade jag med ett par från Eskilstuna som åkte ända hit bara för att köpa sina fyra kilo kräftor, säger Tommy Johansson förundrat. Hittills i år har drygt fyra ton kräftor mött sitt öde i hetvattnet i Gusum. När säsongen tar slut i september räknar butikschefen Tommy Johansson med att ha kokat närmare sju ton. Drygt ett ton av dessa sparas och säljs i väntan på nästa säsong.- Kräftorna är på god väg att bli en "året runt"-produkt, ungefär som räkorna. Men det är i princip den här och nästa vecka som det är högsäsong, bekräftar Tommy Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om