Kani har väntat fem månader på sjukpeng
I mars slungades Kani Jalil av en skoter och drämde huvudet i ett träd. Hjärnskadan är fortfarande inte läkt. Men han har inte fått någon sjukpenning.
Kani Jalil och hans mamma Eva Teresa Jalil Lindström tycker att det är fruktansvärt att det ska behöva ta sådan lång tid att få sjukpenning. Foto: HÅKAN SJÖSTRÖM
Foto: Fotograf saknas!
Trots flera dygn på sjukhus, och journalanteckningar som hjärnblödning och skallfraktur har han inte fått några pengar från försäkringskassan.
Läget har blivit ohållbart. Kani Jalils mamma har försörjt honom. Betalat en extra hyra, mat, mediciner. Nu vet hon inte hur hon ska klara det längre.
- Jag går på knäna, säger Eva Teresa Jalil Lindström.
Hon beskriver tillvaron som ett helvete. Hon jobbar själv deltid som mentalskötare, och har sjukersättning på 25 procent.
- Jag ringer och ringer till försäkringskassan, men det händer inget. De har ingen förståelse, säger Eva Teresa Jalil Lindström.
- Vad ska jag göra, frågade jag. Gå till socialen blev svaret. Men snälla, det ska man inte behöva göra om han har rätt till sjukpenning.
Kani Jalil låg först på sjukhuset i Lycksele och flögs sedan till US. Ett par veckor efter att han blivit utskriven från US förlängdes sjukskrivningen av en läkare på vårdcentralen i Valdemarsvik, med fyra veckor. Sedan tyckte vårdcentralen att Kani Jalils fall borde skötas av US igen.
- Att han hamnade hos oss verkar inte rätt handlat. US borde ha skött patienten hela tiden tills han är färdigbehandlad, säger Charlotte Kettle, som är vårdcentralschef.
Och någon sjukpenning betaldes inte ut. Försäkringskassan vill utreda, bland annat om den sjukpenninggrundande inkomsten.
Kontakt i juni
Wolfram Antepohl, som är överläkare på rehabiliteringsmedicinska kliniken, var konsult när Kani Jalil låg på intensiven på US. Han bedömde att Kani hade goda chanser att återhämta sig och satte därför bara upp en telefontid fyra veckor efter utskrivningen.
Men han hade inte tagit reda på något telefonnummer. Tiden gick och efter ett tag skrev han ett brev och bad om numret.
Efter många turer fick Wolfram Antepohl kontakt med mamman. Då var det redan juni.
- Tidigare hade jag inte fått något besked om att det saknades sjukskrivning, säger Wolfram Antepohl.
Han skrev ett sjukintyg, från första maj till sista oktober, och skickade iväg. Eva Teresa Jalil Lindström lämnade det vidare till försäkringskassan och trodde att pengarna äntligen skulle betalas ut.
Men Wolfram Antepohl hade glömt att skriva under intyget.
Eva Teresa Jalil Lindström fortsatte att ringa till försäkringskassan. Uppgifterna om den sjukpenninggrundande inkomsten som först hade strulat var färdiga. Hon fick besked att läkarintyget var ofullständigt och skrev e-post till läkaren som då var på semester.
Stora misstag
Först i måndags upptäckte Wolfram Antepohl mejlet och ringde försäkringskassan för att komplettera med namnteckning. Han är självkritisk och tycker att avsaknaden av telefonnummer och den glömda underskriften är stora misstag.
Men han anser att försäkringskassan borde ha agerat snabbare.
- Varför inte reagera direkt, slå en signal och fråga varför det saknas underskrift, undrar Wolfram Antepohl.
Remissen uteblev
Han tycker att problemet är större än den svåra ekonomiska situation familjen har hamnat i.
- Det är inte bra att en person bollas mellan institutionerna, ur medicinsk synpunkt. Formellt borde det ha kommit en remiss från vårdcentralen där en doktor meddelar att det behövs uppföljning, säger han.
- I det här fallet har allt lagts på patienten som har en kognitiv funktionsstörning. Jag, vårdcentralen och försäkringskassan har inte tagit vårt ansvar. Det har inte gått smidigt till. Vi behöver be om ursäkt och se över våra rutiner.
Enligt Britt Prejner, som är tillförordnad verksamhetschef inom sjukförsäkringen, är orsaken till dröjsmålet från försäkringskassans sida att de har gjort en utredning.
- Vi måste ha ett fullständigt medicinskt underlag för bedömning. Det blev klart den 7 augusti när den behandlande läkaren ringde, säger hon.
Vad händer om ni får in ofullständiga underlag?
- Vi tittar på det och skickar brev till individen.
Under tiden som gått sedan olyckan har Kani Jalil försökt acceptera den nya situationen. Han vet inte när och om han kan börja jobba som kock igen. Den ständiga huvudvärken plågar honom.
Att dessutom inte få några pengar tär ytterligare.
- Det är katastrofalt att mamma är tvungen att jobba mer än hon orkar, det mår jag också dåligt av, säger han.
Sjukpenningen ska börja betalas ut vilken dag som helst, enligt Britt Prejner.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!