Tipset: Gör så här för att inte smitta fler träd

Almsjuka har lett till att åtminstone 30 träd har dött i Gusumstrakten de senaste åren och ännu fler är smittade och mår dåligt.

Almsjukan är orsakad av en svamp som sprids av almsplintborren men också kan överföras genom rotkontakt. Sjukdomen sköt fart på 1980-talet när en ny aggressiv art av sjukdomen kom till Sverige.

Almsjukan är orsakad av en svamp som sprids av almsplintborren men också kan överföras genom rotkontakt. Sjukdomen sköt fart på 1980-talet när en ny aggressiv art av sjukdomen kom till Sverige.

Foto: Patrik Selsfors

Gusum2020-09-05 11:00

Almsjukan har spridits i Sverige sedan åtminstone 1950-talet, framförallt i södra Sverige. På senare tid har den också blivit synlig i Valdemarsviks kommun och inte minst i Gusum. Ett antal storvuxna almar runtom i samhället har dött de senaste åren och kvar står bara trädskelett.

En som uppmärksammat detta är Arne Nordlin, boende i Gusum.

– Det står skelett från över 30 almar spridda runt samhället i alla fall, det är vad man ser när man går runt men det kan finnas fler. Jag har sett under sommaren att de inte har mått bra och nu har de flesta dött, berättar Arne Nordlin när vi går runt och tittar på några av de stora, kala träden som kontrasterar skarpt mot de gröna träden intill.

Han pekar också på mindre träd som är angripna, men ännu inte döda:

– För att inte sjukdomen ska sprida sig borde de tas bort, säger Arne Nordlin som varit i kontakt med kommunen.

Torbjörn Engström, arbetsledare på arbetsmarknadsenheten i kommunen, har varit på plats i Gusum och tittat.

– Jag känner inte till att det skulle finnas almsjuka i övrigt i Valdemarsvik, men det var många döda almar i Gusum, det stämmer, berättar Torbjörn Engström.

– Men de står inte på kommunens mark så vi kan inte ta ner dem.

Ett av de mest drabbade länen i Sverige när det gäller almsjuka är Gotland som fick in almsjuka 2005. Man har Europas största bestånd av almar och har arbetat hårt med att begränsa smittspridningen – något som också varit framgångsrikt.

– Almsjuka är en svamp som sprids på främst tre sätt. Ett är genom skalbaggen almsprintborre, ett annat är via verktyg som röjsågar och sekatörer och så kan den också spridas via rötterna på träd som står intill varandra, säger Karolina Sundblad, skogskonsulent på Skogsverket Stockholm-Gotland.

– Som markägare ska man tänka på att om man knipsar alm eller sågar ner ska man sanera verktygen mellan varje träd eller buske, gärna bränna av med gasolbrännare eller liknande. 

Har man träd som uppvisar almsjuka på sin mark ska man helst ta ner dem.

– Då måste man destruera barken och innerbarken, alltså helt enkelt elda upp. Man ska inte heller transportera eller lagra almved för det kan sprida smittan. Om träden däremot stått döda så att barken släppt så sprider de inte smitta längre, berättar Karolina Sundblad som också menar att det är bra med samarbete mellan markägare så att man gör åtgärder samtidigt.

– Det vinner man mycket på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!