Utställning om blixtlås förbereds till våren
Bruksmuseet i Gusum noterar färre besökare. Under det gångna året uppgick antalet till 3 224 mot 3 674 året före och 5 482 år 2001.
Just nu förebereds den kommande blixtlåsutställningen i Gusums bruksmuseem. Från vänster Ulrica Andersson, Anne-Marie Fredriksson och Hannes Carlsson.
Foto: Fotograf saknas!
Stiftelseägt
Hannes Carlsson på Valdemarsviks kommunförvaltning ägnar det stiftelseägda museet en stor del av sin arbetstid.
Han berättar att den höga besökssiffran för 2001 inte minst föranleddes av att museet då arrangerade en järnvägsutställning full med gamla bilder och utensilier från en tid då så mycket gick på räls. Den visningen blev synnerligen uppmärksammad.
Kanske har också den kommande blixtlåsutställningen förutsättningar att locka fler intresserade till bruksmuseet.
Gusum var Sveriges blixtlåsmetropol en gång. Där pågick tillverkningen mellan 1931 och 1986. Hannes Carlsson fick uppslaget till en utställning om denna så typiska Gusumprodukt sedan han fått se en uppgift om att det var 50 år sedan Gideon Sundbäck gick ur tiden, det vill säga konstruktören av det moderna blixtlåset.
Patenterat blixtlås 1851
- Det är klart man vill framhålla det man är unik på, konstaterar Hannes Carlsson. Han slår också fast att Gusums Bruk inte var ensamt om tillverkningen. Ytterligare ett par tillverkare fanns i vårt land. Men Gusum var först med produktionen. För övrigt är blixtlåset en amerikansk uppfinning. Det först patenterade daterar sig från 1851.
- Som mest producerade bruket 4 mil lås per dag, fortsätter Hannes Carlsson.
- Från dagens största tillverkare av blixtlås, japanska YKK, ringlar det ut bortåt 30 mil.
Hannes Carlsson tycker det vore på sin plats om museet fick breda ut sig över betydligt större ytor än i dag.
- Det dubbla skulle inte skada. Titta så tätt alla föremål står intill varandra, det är alldeles för trångt, säger han.
- Det är nästan hopplöst att kunna välkomna hela busslaster med besökare. Det borde finnas ett särskilt rum där de togs emot och där vi kunde visa video. Så länge som det förhåller sig på det här viset är det svårt att genomföra nya idéer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!