Marcus Claesson var en av många studenter som i juni tog studenten från Curt Nicolin gymnasiet i Finspång. I tre års tid har han läst på industrilinjen med inriktning driftsäkerhet och underhåll. För Marcus var det en självklarhet att välja en utbildning med ett praktiskt arbetssätt, då det passar honom mer än ett teoretiskt arbete.

– Jag tycker det är roligt att skruva, och jag gillar mer praktiska saker än att sitta och mest läsa i böcker. Maskiner och underhåll är mycket montering och service av maskiner och liknande, förklarar Marcus.

Studenten är något som Marcus länge längtat efter, ända sedan de tidiga skolåren. Han förklarar att det är en dag som han sedan han var barn har tänkt på.

Artikelbild

– Det ska bli skönt, det ska bli kul faktiskt. Att man nu får komma ut i arbetslivet och kunna tjäna sina egna pengar istället, förklarar Marcus.

Efter studenten fick han några dagars vila innan det var dags för den första arbetsdagen på hans tidigare praktikplats, Lämneå Bruk. Tack vare praktiken fick han möjlighet att arbeta vidare där under sommaren och hoppas på att kunna fortsätta arbeta där även i höst. Han trivs på arbetsplatsen och tycker om att det är nära hem.

– Lämneå är lite utanför Finspång i Ljusfallshammar och jag bor åt det hållet.

Intresset för det praktiska och maskiner kommer från Marcus stora bilintresse. Han har själv en bil som han lägger mycket tid på, mekar och fixar den fin. Marcus beskriver en tacksamhet att få möjligheten att kombinerat både utbildning och sitt jobb med något som han faktiskt tycker om att göra även på sin lediga tid.

Artikelbild

– Det är kul att kunna göra något som man tycker om när man jobbar, förklarar han.

Framtidsplanerna för Marcus är densamma som det han gör nu: att få arbeta med något han tycker om inom den praktiska kategorin.

– Jag vill väl bli resemontör. Om man har byggt en maskin på ett företag kanske man reser iväg för att montera dit den på en ny plats, det kan vara vart som helst i världen, säger han.

Tanken nu och framåt är att stanna kvar i Finspång. Det finns inga aktuella planer att lämna staden som det ser ut i dagsläget. Han är både född och uppvuxen i Finspång och hans familj bor i Ljusfallshammar.

– Jag trivs i Finspång och jag har inget emot att vara kvar, men man kanske skulle vilja se något annat någon gång med, förklarar Marcus.