Priset på tomter skiljer rejält mellan storstad och landsbyggd. För en miljon kronor får du ynka 89 kvadratmeter i Stockholm. Men du kan också köpa en 19 608 kvadratmeter stor tomt i Ljusnarsberg enligt statistik som Svensk Fastighetsförmedling presenterar i en ny kartläggning.

I Östergötlands län får du i genomsnitt en drygt tio gånger så stor tomt som i Stockholm, eller 1 010 kvadratmeter för att vara precis. Men även inom länet finns stora skillnader. Linköpings kommun har nästan på kronan dubbelt så dyra tomtpriser som Norrköpings kommun. I Norrköping får du 1073 kvadratmeter tomt för en miljon kronor, medan du i Linköping får nöja dig med 537 kvadratmeter.

Vill du fynda i Östergötland så ska du söka dig till Motala där du får en sex gånger så stor tomt som i Linköping. Med 310 kronor per kvadratmeter är Motala klart billigast i sammanställningen. Tyvärr saknas kommuner där färre än 20 tomtaffärer gjorts under perioden för kartläggningen. Finspång eller Boxholm kanske bjuder på än mer rabatterade rabatter.