Långt ut i östgötaskärgården ligger Harstena. Sannolikt den mest kända och den mest besökta ön i hela Gryts skärgård. Sedan länge ett populärt utflyktsmål för stadsbor och givet strandhugg för båtfolket. Och eftersom det alltid har fiskats – den gode Ragvald var i farten redan i mitten på 1500-talet – på Harstena, känns det fullt logiskt att nu ta plats i Kennert Lindkvists öppna träbåt för att plocka hem lite fisk.
Om det nu vore så enkelt.
– Vi tar en tur runt Harstena, säger Kennert Lindkvist och puttrar ut från båthuset i måttfull fart. Vi har fyra-fem stopp att göra. Ett bra nät ger 30 flundror. Har vi tur får vi lite ål också.
Under sommaren vittjar Kennert Lindkvist garn och nät varje dag. Ålryssjorna tittar han till en gång i veckan. Öns gäster får gärna följa med på turerna och är intresset stort, sätter han in en extra båt. Fisketraditionen sitter djupt i flathällar och bodväggar på Harstena.
– Det är ju ett gammalt fiskeläge, säger han och rundar en kobbe med några få knops fart. Meningen är att de här små turerna ska vara ett möte med natur och kultur. Det är inget Skansen men kulturen är välbevarad och ger en inblick i hur det var här förr.
Förr, ja... det var då fisket – liksom säljakten – var omfattande och givande. Nu går det lite trögare och näten Kennert Lindkvist hivar ombord innehåller bara några få flundror per nät. Som tillfällig besökare är man ändå på helspänn och njuter av den sköna blandningen av spänning och avkoppling. Solen står högt, speglar sig i havet och vart man än tittar har man ett vykort för ögonen.
Gunni och Kennert Lindkvist driver, tillsammans med sönerna Martin och Magnus, familjeföretaget Harstena turistservice som vill ta hand om turisterna på ön. De hyr ut stugor, driver restaurang, ordnar fisketurer, förevisar skolmuseet och vill på det hela taget hålla Harstena så levande som möjligt.
– Östgötatrafiken har betytt mycket. Sedan deras trafik kom igång har det blivit riktig fart på restaurangen.
För Gunni Lindkvists del handlar det delvis om att driva en tradition vidare. Hennes mamma, Stella Magnusson, startade kiosk på Harstena 1947 och Gunni Lindkvists första entreprenörskap bestod i att stå i kiosken som liten flicka och sälja glass.
Vi anländer till Harstena med Östgötatrafikens båt från Fyrudden. Fyrudden nådde vi med buss från Norrköping. En smidig resa som gör skärgården tillgänglig för alla på ett enkelt sätt. Väl iland tar Gunni Lindkvist emot med karta och skottkärra. Kartan är för att lokalisera den hyrda Fiskarstugan och i skottkärran lägger man packningen. Vi känner oss som de ”förbannade sommargästerna” som alltid brukar hånas i folklustspel i skärgårdsmiljö.
Fiskarstugan förlåter det mesta.
Två våningar, kök och fyra bäddar. Nybyggd med generös altan. Bageriet ligger alldeles intill, Näckrosdammen inom synhåll och bakom de flata klipporna tar havet vid. På kvällen tänder vi grillen, lägger på några köttstycken och enas om att vår utmätta tid i skärgårdsidyllen upplevs bäst utan krav på att leverera en massa abborrar till fogden på Stegeborg.