-De har fått allt om bakfoten. Vi har tagit avstånd från allt vad nazister heter. Vi har gjort en del dumma val genom åren, men det får vi sota för mer än vi förtjänar, säger Esa Rosenström, Hels gitarrist.
Jag träffar honom och resten av bandet hemma hos honom i Eskilstuna. Det är en ganska nedslagen kvintett. Bandets medlemmar säger att de är trötta på att ständigt behöva försvara sig.
-Vi är ett hobbyband som har vanliga jobb, familj och lever vanliga liv. Vi är rätt vanliga, helt enkelt, säger Stefan Johansson, basist i Hel.
<br><span class=MR>Drog till sig nynazister</span>
Bandet menar att ryktena kommer från en tid då Esa Rosenström, trummisen Piere Karlsson och Stefan Johansson spelade i ett band som hette Völund Smed.
-Völund Smed drog till sig en del nynazister som vi aldrig har sympatiserat med. Vi är inga nazister eller rasister och har aldrig varit det. Och eftersom det där blev ett problem så lade vi ned Völund Smed. Du fattar väl att det inte är särskilt roligt att förknippas med nazister, säger Esa Rosenström.
Men är det inte så att ni förekommer i en video inspelad i Rättvik 1995 där ni gör Hitlerhälsningar?
-Det är sant att vi förekommer i en video från en konsert i Rättvik. Det kan vi inte förneka. Vi kan inte heller förneka att det nazistiska bandet Storm spelade där. Men vi gjorde inga Hitlerhälsningar, säger Esa Rosenström.
Och ni gjorde inga försök att stoppa det?
-Nej, tyvärr och det skulle vi förstås ha gjort, säger Esa Rosenström.
Efter att Völund Smed lades ned så bildades popbandet I am. Ett band som kom tvåa i Eskilstunas rockbandstävling.
-Men det var egentligen ingen musik som vi kunde stå för. Syntar och sånt där är egentligen inget för oss. Vi lyssnar alla på hårdrock eller gammal punk. Som Helloween, Ebba Grön och Dia Psalma. Vi ville göra något som låg betydligt närmare det. Så därför bildade vi Hel 1999, säger Piere Karlsson.
Och i och med att Hel bildades så kom också systrarna Ulrica och Malin Pettersson med i bandet.
-Hel är punkrock med hårdrocksinfluenser. Texterna handlar om dagsaktuella saker som flyttas tillbaka till dåtid, säger Esa Rosenström, som skriver bandets texter.
<br><span class=MR>I en gråzon</span>
Mikael Ekman från Expo jobbar med att kartlägga vit makt-band. Han är övertygad om Völund Smed var ett vit makt-band.
-Det finns den där videon från Rättvik där de spelade tillsammans med klart nazistiska bandet Storm. Och jag tycker inte deras resonemang om dumma beslut håller. De flesta av dem var över 25 år när de spelade i Rättvik. Hur länge får man egentligen vara ung och dum?!
Däremot är han inte lika säker vad gäller Hel.
-Överhuvudtaget är vikingarockbanden i en gråzon. Mycket hänger på vad man tolkar in i deras texter. Men jag har träffat dem och de verkar reko, säger han.
Göran Johansson är avhoppad nazist och jobbar för föreningen Exit. Exit är en förening som ska vara till stöd och hjälp för människor som hoppar av nazismen. Han känner alla i bandet Hel.
-Hel är avskydda av hela vit makt-rörelsen. Deras avståndstagande mot rasism gör inte bandet särskilt populärt. Framöver ska vi ha en spelning till stöd för Exit. Jag hoppas att Hel spelar på den, säger han.
Göran Johansson tror att Hels dåliga rykte kommer från Völund Smed-tiden.
-Sångaren i det bandet var öppet rasistisk. Det är därifrån stämpeln kommer. Det är jag övertygad om. Han jobbar förresten också han för Exit i dag, säger Göran Johansson.
-Det var på grund av hans nazistiska åsikter som jag beslöt att lägga ned Völund Smed. Stefan och Piere var inne på samma linje som jag, säger Esa Rosenström.
<br><span class=MR>Öppet för tolkningar</span>
Bandet anser att deras texter har misstolkats av för många och de har känt sig tvungna att lägga ut förklaringar om texterna på sin hemsida.
Så här förklarar de texten till Förfall på sin hemsida.
"Handlar om att rasism och nazism inte har någonting med nationalism att göra. Nazismen har förvärvat vår rätt att hylla vårt land och känna oss nationalistiska inom våra egna gränser. (förutom sport.) De som beslöjar sina ord är politiker som vet vad som felas men inte vågar agera efter det. Det är vägen till FÖRFALL! av vårt demokratiska samhälle."
Är det verkligen konstigt att en textrad som "Med härkomst från modersland/Jag skall dricka tills den sinar/Berusad i hennes famn" tolkas som ett uttryck för att det är viktigt varifrån du kommer?
-Det är omöjligt för oss att hindra folk ifrån att tolka. Jag tycker att vi har gjort mer än nog när vi har gått ut och förklarat vad vi menar, säger Ulrica Pettersson.
Göran Johansson är inne på samma linje.
-Det är klart att det finns människor med nazistsympatier som lyssnar på Hel. Men att bandet sjunger om vikingar är väl ändå inget belägg för att Hel skulle vara nazister.
<br><span class=MR>Nationalist eller inte?</span>
Ni säger att ni är nationalister, vad innebär det?
-Egentligen säger vi inte att vi är nationalister. Vi säger att det är skillnad mellan nationalism, å ena sidan, och nazism och rasism å andra sidan, säger Piere Karlsson.
Men ni är nationalister?
-Vi gillar Sverige och tycker att vi har en intressant historia. Jag läser mycket historisk litteratur och försöker ta reda på saker om Sverige. Jag skriver texter om det som berör mig, säger Esa Rosenström.
-Nazism och rasism är våldsamma åsikter. Jag är trebarnspappa och skulle aldrig fostra mina barn i någon våldsam ideologi. Jag vill att de ska växa upp i ett fredligt samhälle. Det är oerhört frustrerande att behöva försvara sig mot påhopp, säger Piere Karlsson och ser uppgiven ut.
Vad gör ni mer för att inte sammanblandas med vit makt-musik?
-Om det överhuvudtaget finns någon tendens att någon i publiken gör något som kan sammankopplas med nazism eller rasism så avbryter vi spelningen direkt. Vi har också jobbat för att våra skivor ska tas bort ur tvivelaktiga sammanhang. Nordland får inte distribuera våra skivor och vi detaljstyr allt själva vad gäller oss. Ingen annan får hålla i Hels verksamhet, säger Ulrica Pettersson.
Hur ofta har det hänt att ni stoppat konserter för att folk har brutit mot era regler?
-Det har hänt en gång på en spelning i Nyköping. Då avbröt vi spelningen omedelbart. Det är vår regel och det är så vi gör om något sådant förekommer, säger Ulrica Pettersson.
Ni säger att Nordland inte får distribuera era skivor. Men när jag kollade in deras sajt så fanns ert namn med bland skivorna fortfarande. Hur kommer det sig?
-Det är svårt för oss att kontrollera hur någon som heter Pettersson eller Jansson använder våra skivor. Men det är meningen att de inte ska kunna ha våra skivor för försäljning. Det har vi sagt till Nordland om, säger Esa Rosenström.
<br><span class=MR>Politik intresserar inte</span>
Alla i Hel säger att de är politiskt ointresserade. Men alla säger också att de i grund och botten är arbetarklass och skulle rösta på socialdemokraterna i ett val.
-Om vi skulle rösta. Men det är inte helt säkert, säger Esa Rosenström.
Hur ställer ni er till ett parti som Sverigedemokraterna?
-Vilka är det? Nej skämt åsido. Jag tycker väl att det framgår av vad vi sagt tidigare. Vi stöder inte åsikter som är främlingsfientliga, säger Esa Rosenström.
Hel är mycket upprörda över att spelningen i Norrköping blivit så omtalad innan de ens har spelat.
-Det är som om vi aldrig får en chans att visa vilka vi är. Handlar inte fördomar om att döma människor på förhand? Vi tycker att vi blivit dömda på förhand av människor som aldrig ens har hört oss, säger Malin Pettersson.
Fotnot:Hel är enligt Nationalencyklopedien det dystra dödsrike som beskrivs i fornnordisk religion. Hel är också namnet på det rikets härskarinna.