De har länge varit ett klassiskt inslag på cirkus eller på barnkalas, som lustiga eller tragikomiska typer med smink och röd näsa.

Men det är en helt annan typ av clowner som dragit till sig uppmärksamhet under hösten. Clownutklädda personer har skrämt slag på folk i en lång rad orter i USA sedan slutet av sommaren och den senaste tiden har allt fler rapporter kommit även från olika delar av Sverige.

Enligt Marie Grusell, medieforskare vid Göteborgs universitet, var det snarast en tidsfråga innan trenden nådde hit.

Spridningen av nyheter går mycket snabbare nuförtiden. Därför kan man likna det vid ett virus, säger hon.
I USA har clownerna dykt upp på rätt läskiga platser, bilderna har fått stor spridning och då har det fått ett eget liv i medierna.

Dödshotad av clown

Halloween som står för dörren har nämnts i sammanhanget, att det handlar om ett pr-trick inför en ny skräckfilm är en annan teori.

Artikelbild

Foto: TT

Klart är att polisen är bekymrad över att trenden ny börjat få fäste även i Sverige.

Polisen i Östergötland till exempel har de senaste dagarna fått in flera rapporter om personer som blivit skrämda av någon som är utklädd till clown. I natt hotades en kvinna i 20-årsåldern till livet av två clownutklädda personer i Skänninge utanför Mjölby.

Det ser ut att vara början på en trend, det är enormt tråkigt, säger Thomas Agnevik, presstalesperson hos polisen i Östergötland.
Jag ser överhuvudtaget ingen humor i att man skrämmer till exempel barn eller ensamma kvinnor. Det är händelser som är väldigt beklagliga och som ofta innebär att ett brott begås.

Övergående trend?

Frågan är hur länge trenden håller i sig. Marie Grusell drar paralleller till mobilspelet Pokémon Go, som fick enorm uppmärksamhet när det lanserades i somras men nu inte är alls lika omskrivet längre.

Man sprider det för att det är kittlande. Men efter ett tag har det spridits så mycket att det inte finns något nyhetsvärde kvar, säger hon.
Så vi får se vad det blir nästa gång.