Nazismen är ingen åsikt utan brott mot mänskligheten, säger försvarsminister Peter Hultqvist, talare för Socialdemokraterna.
Detta är en viktig dag för demokratin i vårt samhälle och avståndstagande mot nazisterna, säger han och tillägger med styrka:
Man kan fråga sig om det är rimligt att första maj ska behöva genomföras med dessa former och dessa polisinsatser för att folk ska känna sig trygga.

Hets mot folkgrupp

Stiftelsen Expo räknade noga alla deltagarna i NRM:s marsch och landade på 570. Det kan jämföras med cirka 350 i Borlänge i fjol, då demonstrationen avlöpte lugnt.

De flesta nazister gick enhetligt klädda i vita skjortor och mörka slipsar. De bar fanor och flankerades av många poliser. Längs vägen stod motdemonstranter och skanderade.

Enligt Expo ska polisen ha inlett en förundersökning om hets mot folkgrupp i samband med nazisternas marsch.

NMR gick i nära tre kilometer före samlingen på Stora torget i Falun, där polisbevakningen är intensiv.

Motdemonstranterna, klart fler än nazisterna, hålls samlade bakom kravallstaket. Ett tiotal meter bort står NMR i sin "hage". Ljudvolymen från båda håll är hög, men när NMR inledde sina tal överröstades de.

Litar på polisen

Över 5 000 personer beräknas gå i något av de sex demonstrationståg som fått tillstånd i Falun. Det är traditionella 1 maj-tåg till demonstrationståg mot rasism, med störst fokus riktat mot NMR.

I Faluns centrum har affärsinnehavarna för säkerhets skull plockat bort alla lösa föremål utanför butikerna.

Vi känner oss trygga. Polisen har rutin att klara av de här situationerna, säger ändå Faluns centrumledare Patricia W Granhagen.

Polisen tror på en lugn dag.

Vi har en bra dialog med företrädare för samtliga demonstrationståg. Liksom i fjol är det en fungerande dialog som ska bidra till att det blir en lugn förstamaj, säger stabschef Thomas Hellgren.

Stor insats igen

Hans kollegor pratar samtidigt om att de har en "verktygslåda med resurser som kan växla upp en lugn insats till full kraft".

Polisen vill inte direkt uppge storleken på styrkan, men uppgifter till TT säger att det handlar om drygt 200 poliser. Ungefär samma styrka som i Borlänge förra året.

I den styrkan, där flera poliser flugits in från södra Sverige, finns både hästar, hundar och ett nät av kameror som bevakar Falun. Polisen använder även drönare i luften.

Vi har tagit hjälp av den nationella kompetens som finns inom det här området, säger biträdande kommenderingschef Peter Karlsson.

Tagen landshövding

Karl-Erik Pettersson, är en stor socialdemokratisk profil i Falun. På måndagen var han ledsen över att 1 maj handlar mer om nazism än om arbetarrörelsen:

Det är fasansfullt och ett hot mot demokratin att ett parti som inte står för alla människors lika värden får den här möjligheten att synas på arbetarrörelsens dag. Men vår tåg kommer att bli större än någonsin.

Ylva Thörn, Dalarnas landshövding, är märkbart tagen denna dag.

Jag har blandade känslor inför den här dagen. Nu kan vi använda vårt öppna demokratiska samhälle genom att stanna upp och tänka efter så det inte bara rullar på med de mörka krafterna, säger hon till TT.