Adventsmyset i polisens kafferum får nu sitt rättsliga efterspel, när de båda poliserna får stå till svars inför Kalmar tingsrätt.

Läs mer: Här bryter sig räddningstjänsten in

Det var i december förra året som händelsen skedde. De båda poliserna som var i tjänst vid polisstationen i Hultsfred tände adventsljusen på bordet på förmiddagen. Men sedan lämnade de stationen för att åka ut och patrullera, men enligt åtalet glömde de släcka ljusen, som då brann ner och antände bordet.

Artikelbild

| Räddningstjänsten fick bryta sig in på polissstatonen för att komma åt att släcka branden i lunchrummmet.

Branden upptäcktes dock i ett tidigt skede av en privatpersonen som såg lågorna genom fönstret, och räddningstjänsten larmades. Brandmännen fick dock bryta sig in genom att krossa ett fönster i den låsta polisstationen för att komma åt att släcka branden. Det krävde en hel del arbete från brandmännens sida att få hål på det inbrottssäkra fönstret. Vid det här laget hade fått fäste i bordsskivan och åklagaren kallar flera vittnen som kan berätta att det brann med öppna lågor.

I åtalet gör åklagaren gällande att poliserna gjort sig skyldiga till allmänfarlig vårdslöshet genom att inte ha släckt adventsljusen när de lämnade stationen.

Båda de åtalade poliserna nekar till brott.

Anders Plejel, lokalpolisområdeschef i Västervik kommenterar åtalet:

– Det är mänskligt att fela. Att glömma ett ljus, eller något på spisen händer. Men det är slarvigt.

Han berättar också att polisens interna kontrollfunktion i regionen inte tagit sig an händelsen ännu.

– Den internrättsliga processen kommer att utgå från domstolens utslag, säger Anders Plejel.

Advokat Rickard Appelberg i Västervik kommer att företräda den ena av de båda åtalade polismännen.

– Jag vill inte föregripa tingsrättens förhandling, säger han, så jag kan inte gå in på hur min klient ställer sig. Det är två poliser som åtalas och det kommer att visa sig under förhandlingarna om de har samma inställning till händelsen.