Trea i allsvenskan inför uppehållet gav en extra skön ledighet, men igår var vardagen tillbaka på Nya Parken. IFK drog igång träningen igen inför höstsäsongen, och man inleder med ett kortare "matchläger" på andra sidan Östersjön.

I Estland möter man Pärnu (måndag) och Flora Tallinn (onsdag).

– Det är ett bra upplägg. Lika skönt som det är att gå på ledighet, lika skönt är det att vara tillbaka igen, säger Janne Andersson inför återstarten.

Han ser resan som en perfekt start för laget. Pärnu ligger i botten av Meistriliiga medan Flora Tallinn är ett topplag som också ska kvala till Europa League senare i år.

– Alla kommer få speltid. Vi får bra motstånd, speciellt mot Flora kommer vi få ta i rejält. Jag räknar med att spela med ett lite starkare lag mot dem och ett lite svagare mot Pärnu. I övrigt är det här mest för att komma igång efter ledigheten och få upp matchtempot igen, säger Andersson som till stora delar har en frisk trupp.

Det största orosmomentet är Tesfaldet Tekies knä som inte är helt bra än. Nicklas Bärkroth är helt återställd, men kanske inte redo för 90 minuter riktigt än rent formmässigt.

Med start den 4 juli hemma mot Malmö drar sedan den allsvenska höstsäsongen igång. Och det är tufft direkt för IFK som efter Malmö även har IFK Göteborg i dubbelmöte.

– Folk har sagt att vi inte har mött Malmö och Göteborg än, men då brukar jag kontra med att de har inte mött oss än heller. Det är jätteroligt att komma tillbaka efter den vår vi gjort, inte minst med tanke på sättet vi tagit poängen på. Det är inte så att vi maxat på något sätt utan vi har fått slita på vägen, säger Janne Andersson som ser en viss skillnad inför fortsättningen.

– Det är ett annat mentalt läge. Från och med nu har vi något att bevisa, att vi är värdiga att vara på övre halvan. De andra lagen kommer se på oss på ett annat sätt också. Det är en ny utmaning.

Han vill som vanligt inte gå in på om det kan bli förändringar i truppen när transferfönstret öppnar i mitten på juli. Men eventuellt tittar man på en utlåning av Mirza Halvadzic.

– Det kan eventuellt bli något annat ut och något in också. Men det vet vi inte i nuläget, säger Andersson.

Hur ser det ut i förhandlingarna runt Alhaji Kamara i Malaysia?

– Det har pågått diskussioner där ett tag, det vore fånigt att förneka det. Min inställning är att vi vill ha hem honom. Alhaji vill också hem. Vi har en ekonomisk uppgörelse med klubben där och de ska betala "ett antal pengar" för resten av tiden och där finns det naturligtvis en gräns vad det är värt. Men det är också viktigt hur han själv mår och det vill vi ta ett ansvar för. Han är vår spelare i två och ett halvt år till. Och kan vi få hem honom får vi bra konkurrens i truppen. Vill klubben där så kommer det att lösa sig.