Jägare kan gå ut i strejk

Många eftersöksjägare runt om i Sverige strejkar mot regeringens vargpolitik. - Det är inget bra. Men är det ingen som lyssnar på oss så får vi göra samma sak här, säger jägaren Niclas Lundgren.

Den bayerska viltspårhunden Dumbo. Förra året dödades 25 jakt- och tamhundar av varg i Sverige.

Den bayerska viltspårhunden Dumbo. Förra året dödades 25 jakt- och tamhundar av varg i Sverige.

Foto: Mikael Grip

Igelfors2012-03-30 00:00

Det så kallade Svenljungaupproret växer och sprider sig, snart kan strejken bland eftersöksjägare vara verklighet även i Finspångs kommun.

- Vi i Finspång är inte övertygade om att en strejk är rätt väg att gå, det är viktigt att poängtera. Men det är enda vapnet vi har att göra vår röst hörd. Förra året blev 25 hundar, både jakt- och sällskapshundar, dödade av varg i Sverige, berättar Niclas Lundgren.

15 jägare i Finspång
Niclas bor i Igelfors och har tre jakthundar. Han är eftersöksjägare och kontaktman för Nationella viltolycksrådet. Som eftersöksjägare letar han rätt på skadade djur efter till exempel bilolyckor. I Finspång finns det 15 jägare som hjälper till att spåra upp och avliva trafikskadade djur.

2009 beslutade riksdagen att Sverige skulle ha en vargstam på 210 individer. En population som jägarna då ställde upp på, men som regeringen förändrade i augusti 2011 då taket togs bort.

Kan fördubblas
- Naturrörelsen överklagade beslutet och nu följer Sverige EU:s riktlinjer. Det finns någonstans mellan 300 och 400 vargar beroende på vem man frågar. Inom några år skulle vi då ha cirka 800 vargar varav 20 i Östergötland. Det blir en katastrof för oss på landsbygden, menar Lundgren.

För att söka rätt på trafikskadade djur så måste jägarna släppa iväg sina hundar för att snabbt hitta djuret och därigenom göra lidandet så kort som möjligt.

- Det är hunden som gör jobbet. Hunden är också en familjemedlem som ska åka hem när vi åker hem. Det finns många sätt att ta död på landsbygden, vargen är ett. I Dalarna har de jätteproblem med varg. En ökad stam gör att vi snart kommer att ha samma bekymmer här.

Om en varg attackerar en hund så vill jägaren självklart försvara sin hund.

- Törs man göra det? Kan jag inte bevisa att vargen försöker döda min hund och jag skjuter den så riskerar jag fyra års fängelse. En person som våldtar, misshandlar och hotar fick nyligen fängelse i 2,5 år. Jag tycker jämförelsen och straffvärdet haltar ordentligt.

Ingen stor och snäll hund
Niclas tror inte att folk i allmänhet förstår vilken skada en varg kan göra.

- Det är ingen stor snäll hund som rör sig i skogen. Det är ett rovdjur. En varg kan döda 50-70 älgar på ett år och då blir ofta älgen först bara skadad och går en plågsam död till mötes.

Förra sommaren så rev och dödade en varg 22 får i Hällestad. Det finns i nuläget inga fast boende vargar i Finspångs kommun.

- Nej, men vi vill stoppa problemet innan det kommer hit med full kraft, säger Niclas Lundgren.

Nästa tisdag kommer två representanter från Svenljungaupproret till Kulturhuset och diskuterar vargfrågan med jägarna. Frågan om strejk bland eftersöksjägarna kommer att vara en given punkt på dagordningen.

Vargen i Sverige

Antal: Strax över 300
år 2011, inventering pågår just nu.

Finns i dag: I Mellansverige med tätast koncentration i Värmland, Dalarna, Örebro, Gävleborgs, Västmanland och delar av Västra Götalands län.

Trend: Vargstammen har tidigare ökat långsamt. Ökningstakten var 20 procent för år 2011.

Huvudsaklig föda: Älg är vargens viktigaste bytesdjur. Vargen äter även rådjur, bäver, grävling, ren och diverse mindre däggdjur. De vargar som dyker upp inom renskötselområden tar ofta renar.

Licensjakt: Under 2011 avlivades 19 vargar.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om