- Hälften av dem som bor i bygden är pensionärer och flertalet av dem som flyttar till Igelfors och Regna är i övre medelåldern, men jobbar i ytterligare några år, säger Ingegerd Andersson, ordförande i Regna-Igelfors PRO som även uppmärksammat kommunen på idéerna.
Föreningen skickade nyligen en skrivelse med 100-talet namnunderskrifter till Finspångs kommun där planerna på ett permanent äldreboende i Igelfors på nytt väcktes.
Samtidigt kom kravet att hemtjänstpersonal - för trygghetens skull - ska stationeras i samma huskropp och därifrån utgå till brukarna i området.
Slöseri med tom huslänga
- Jag tycker att det är slöseri med resurser att huslängan på Granitvägen år efter år bara står tom. Med tanke på att bygden här ute har så många äldre borde politiker och tjänstemän planera bättre och tillsätta pengar i budgeten för att komma tillrätta med situationen. Det börjar bli allt vanligare att äldre säljer sina hus här och flyttar till en lägenhet, berättar Ingegerd Andersson.
Styrelsekollegorna Ingvar Eriksson och Inger Engström berättar att det i dag finns ett 30-tal äldre ensamboende i samhället. Åldringarna bor antingen i hus eller i hyreslägenheter i markplan.
- Det finns kommunala boenden i Finspång, Rejmyre och Hällestad, men inte i Igelfors och det är tråkigt. Här finns det en fastighet som man borde ta till vara och utnyttja bättre. Matfrågan för de äldre kan till exempel lösas via skolköket i Igelfors, förklarar Ingvar Eriksson.
Inger Engström flyttade till Regna från Stockholm 2006. Hon trivs jättebra i bygden.
Vill inte flytta från orten
- Jag möter dagligen äldre som inte vill flytta härifrån. De är starka, envisa och sammanhållningen är stark här ute. Men när sjukdomar sätter in blir det problem. Vi försöker hålla ordning på varandra så gott det går. Det är ett motto inom PRO, säger hon.
Stängt sedan 2003
Frågan om ett äldreboende i Igelfors har debatterats i omgångar sedan Björklyckan stängde 2003. Förutom Regna-Igelfors PRO stred Igelfors bygde- och utvecklingsråd för frågan. Föreningen kämpade i första hand inte för ett modernt vårdboende utan ett boende med enklare typ av service med daglig tillsyn. Längre kom man inte i funderingarna innan arbetet av olika anledningar lades på is. Rådet lyfte fram landsbygden som en konkurrensfördel för kommunen.
- Centralorten har nog ingenting i dag som kan vända befolkningsutvecklingen. Det snabbaste sättet att svänga på befolkningssiffrorna är att bygga ut servicen på landsbygden, sade Bengt Nordström, ordförande i Igelfors bygde- och utvecklingsråd, i en NT-intervju i mars 2007.
Ingegerd Andersson hävdar att området Regna-Igelfors planeringsmässigt är bortglömt i äldreboendefrågan. Åsidosättandet har upprört henne och flera andra i åratal.
- Det bor mängder av äldre runt om i bygden, men det finns inget boende i närheten för dem den dagen de inte längre orkar bo kvar hemma. Det är snudd på diskriminerande, anser hon.