Genom hemliga överenskommelser med teknikföretag och internetleverantörer har spionorganisationerna knäckt koderna och fått möjlighet att ta sig förbi säkerhetskrypteringarna på internet. Det framgår av dokument som läckts av NSA-avslöjaren Edward Snowden, skriver The Guardian.

Dokumenten avslöjar att NSA och GCHQ använt sig av en rad olika metoder för att få tillgång till stora delar av internettrafiken. Metoderna innefattar NSA:s kontroll över fastställandet av internationella krypteringsstandarder, användningen av superdatorer för att knäcka kryptering och hemligt samarbete med teknikföretag och internetleverantörer.

Genom samarbetet har underrättelsetjänsterna lyckats föra in sårbarheter, så kallade bakdörrar eller falluckor, i kommersiella krypteringsprogram.

Underrättelsetjänsterna hävdar att deras förmåga att knäcka kryptering är avgörande för kärnverksamheten; terrorbekämpning och underrättelseinhämtning. Men säkerhetsexperter anklagar dem för att ha attackerat själva internet och integriteten hos alla användare.

Marcus Murray, IT-säkerhetsexpert på TrueSec, är inte förvånad över uppgifterna, men han har förståelse för om andra kan vara det.

Organisationerna har otroliga ekonomiska resurser och då är det sällan omöjligt att hitta svagheter i en implementation av någonting, säger han.

Enligt Murray finns det en massa expertbolag av TrueSec:s magnitud runt om i världen som väljer att sälja information om säkerhetsbrister vidare till försvarsorganisationer och annat.

Underrättelsetjänsterna har uppmanat Guardian, New York Times och ProPublica att inte publicera uppgifterna med motiveringen att det kan leda till att utländska mål kan komma att byta kryptering, vilket kan göra det svårare att samla in och avläsa kommunikation.

Brasilien finns bland de länder som reagerat hårdast på den senaste tidens avslöjanden om NSA:s övervakning, särskilt efter uppgifter om att president Dilma Rousseff personligen avlyssnats. Brasilianska representanter hotar med att ställa in Rousseffs statsbesök i Washington i oktober - i så fall en stor nesa för Barack Obama.

Obama och Rousseff träffades enskilt och diskuterade övervakningen när G20-mötet i S:t Petersburg inleddes i går, bekräftar amerikanska talesmän.