Under våren har riksmordkommissionen hjälpt till med utredningen av knivmordet på en åttaårig pojke och 56-årig kvinna en oktobermorgon 2004.

Riksmordkommissionen började i mars att gå igenom allt utredningsmaterial på nytt, cirka 23 000 dokument samlade i 140 pärmar. Man har också genomfört en så kallad geografisk analys.

Mordet skedde utan synbart motiv.

Artikelbild

Polisen utgår fortfarande från att gärningsmannen är i 20-årsåldern. Men för att inte missa någon kommer man att fortsätta att kontakta pojkar och män mellan 15 och 30 år som var eller kan ha varit i Linköping den aktuella dagen.

Det handlar om hundratals personer över hela landet; Linköping är en högskolestad och många har säkert flyttat.

Hur många av dessa som måste lämna DNA-prov är oklart. En del kommer att kunna uteslutas direkt, enligt förundersökningsledaren Jan Staaf.

Den man polisen söker är 170-180 centimeter lång. Han hade mellanblont hår.

Polisen säkrade snabbt DNA efter attackerna. På mordvapnet, en butterfly-kniv, fanns mördarens blod.

Mördaren lämnade också en mössa efter sig på ett tidningsställ utanför en Ica-butik. Även den hade DNA-spår. Fynd av nikotin visar att gärningsmannen rökte eller snusade.

Mössan av märket Pointer var vanlig på den tiden. Därför förvånar det Ingemar Isaksson att polisen fått få tips om yngre som bar en sådan mössa.

Uppgifter från flera vittnen tyder på att mördaren var i god fysisk form.

Gärningsmannens psykiska status är svårare att veta något om, men polisen tror att han kan ha haft ett något udda beteendemönster, kanske mestadels mycket sluten i kombination med impulsiva drag.

Polisen utgår ifrån att mördaren bodde i Linköping i oktober 2004 eller hade annan koppling till staden.

Polisen öppnar nu två tipstelefoner och vädjar till allmänheten att rannsaka sina minnesbilder.