Läget där nere är extremt spänt och från israelernas sida blir det väldigt uppenbart att en attack kan drabba vem som helst, var som helst, säger Björn Brenner, Mellanösternforskare vid Försvarshögskolan.

En 21-årig israelisk arab sköt ihjäl en soldat innan han själv dödades i staden Beersheba i Israel i söndags. Ytterligare omkring tio personer skadades i samband med attacken som ägde rum vid en busstation.

Risk för mer våld

En eritreansk man, som enligt israeliska medier var asylsökande, dödades också. En säkerhetsvakt trodde att 26-åringen deltog i dådet och sköt honom. En video som cirkulerar på nätet visar hur mannen sedan misshandlas svårt av en uppretad mobb. Han avled senare på sjukhus.

Enligt Björn Brenner ökar nu risken att folk börjar försöka föregå misstänka gärningsmän - vilket kan leda till mer våld.

Konsekvensen kan bli att detta fortsätter att spåra ur, att gemene man tar lagen i egna händer utan att veta vem det är som begått vilket brott, säger han.

Israelisk polis har inlett en utredning för att försöka hitta de skyldiga och säger i ett uttalande att händelsen betraktas som "ytterst allvarlig" och att polisen "inte tillåter någon att ta lagen i egna händer".

Träffar ledarna

De senaste veckornas oroligheter har präglats av attacker med olika typer av vapen. Minst 42 palestinier och åtta israeler har mist livet, inräknat de misstänkta gärningsmännen.

USA:s utrikesminister John Kerry träffar på torsdag Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Berlin och reser senare till Jordanien för att träffa palestiniernas president Mahmud Abbas och Jordaniens kung Abdullah.

Jag har inga speciella förväntningar förutom att försöka föra saker framåt och det kommer bero på hur det går i samtalen, säger Kerry, enligt nyhetsbyrån Reuters.