I fredags inleddes den stora underrättelseoperationen i Stockholms skärgård sedan en trovärdig källa gjort en observation av ett föremål i Kanholmsfjärden.

Men redan i torsdags kväll plockade svensk signalspaning upp ett radiosamtal på ryska. Samtalet sändes på en nödkanal som används av Ryssland.

På fredagen gjordes observationen och under fredagskvällen plockade signalspaningen åter igen upp radiotrafik, krypterad den här gången.

Men det gick att pejla var sändarna befann sig. Den ena fanns i närheten av Kanholmsfjärden och den andra i den ryska exklaven Kaliningrad, skriver Svenska Dagbladet och hänvisar till att uppgifterna bekräftats av olika personer.

Behöver stödfartyg

En undervattensfarkost som befinner sig i nöd kan bli svårmanövrerad och det skulle kunna förklara varför den observerats vid Kanholmsfjärden, enligt tidningen.

Och är den skadad behövs ett stödfartyg i närheten. Sedan i onsdags ligger ett ryskägt handelsfartyg på internationellt vatten utanför Stockholms skärgård.

TT har sökt såväl Försvarsmakten som försvarsminister Peter Hultqvist med anledning av uppgifterna.

Förstärkt insats

Tidigare under dagen meddelade Försvarsmakten att insatsen i skärgården fortsätter så länge det behövs och att den har förstärkts ytterligare.

Enligt Svenska Dagbladets källor har Försvarsmakten kunnat utesluta att djur, som minkar, eller naturfenomen är orsak. I stället ska någon ha sett "ett av människor tillverkat föremål" av okänd nationalitet.

Wikström poängterar att det som pågår inte är en ubåtsjakt utan en underrättelseoperation för att "inhämta, bearbeta och analysera" information.

När TT:s utsända åkte med båt i området på lördagen syntes bland annat marinens bevakningsfartyget HMS Munter på Nämdöfjärden. Fartyget åkte långsamt över vattnet, och såg ut att systematiskt söka utifrån ett mönster.

Vad Försvarsmakten hittills samlat in vill Wikström inte säga.