Till Konsumenternas försäkringsbyrå vänder sig allt oftare människor som råkat illa ut när gängkriminella utlöst detonationer.
– Typfallet är att man känner att man inte får korrekt ersättning för sitt skadade hus eller sin skadade lägenhet, säger Peter Stark, jurist och expert på boendeförsäkringar.
Många blir upprörda över att de måste stå för självrisken, trots att de råkat ut för något som uppenbart inte är deras fel, berättar han. Och ännu mer kostsamt kan åldersavdraget i försäkringen bli.
"Jättestora utgifter"
Har man en äldre bostad, som inte renoverats på länge, kan man i värsta fall bara få ersättning för 20 procent av kostnaden för att återställa skadade väggar och golv.
– Det kan bli jättestora utgifter, säger Stark.
I teorin ska man kunna få skadestånd från den som orsakat skadorna. Men det förutsätter att de skyldiga grips och åtalas.
– Det händer ju inte så ofta att det ens blir en rättegång. Och sedan kan man ju vara rädd för vållarna, om de är gängrelaterade. Då kanske man inte vågar ställa några krav på skadestånd.
Om hemmet har blivit obeboeligt ska hemförsäkringen täcka merkostnader för en tillfällig bostad. Men det är viktigt att först diskutera med försäkringsbolaget.
Ofta kontroverser
– Det blir ofta kontroverser kring merkostnader, för även om bolagen ska ersätta nödvändiga och skäliga merkostnader så upplever en del konsumenter att de inte gör det, att det inte är tillräckligt lång tid eller att det blir fel sorts alternativt boende.
Många upprörs också över att de måste fortsätta att betala hyra eller månadsavgift, trots att bostaden är obrukbar.
– Det kan möjligen gå att få något tillbaka från sin bostadsrättsförening eller hyresvärd, men det är ingenting som säger att man får det automatiskt, säger Peter Stark.
Chockade och rädda
Sprängdåden i Sverige ökade kraftigt i fjol, då 156 fullbordade brott anmäldes, mer än något år tidigare. Bara under denna vecka har det varit sex sprängningar i landet.
Många drabbade vänder sig till Brottsofferjouren, som både har en nationell central och lokala jourer. I det första, akuta läget är många chockade och rädda, berättar generalsekreterare Fredrik Mellqvist.
– Bara att det finns någon som lyssnar, som kan ge lugn, trygghet och riktning – vi är där för att klara av situationen.
.