Grattis till segern i skolmatstestet!

-Tack så mycket. Det är roligt. En fjäder i hatten, säger Håkan Jonsson som är köksansvarig på John Bauer-gymnasiet.

John Bauer/UngNT2008-02-22 00:16
Jag har förstått att eleverna är delaktiga i matlagningen. Hur mycket? -Eleverna (tvåor och treor främst) hjälper till nästan varje dag. Inte så att de ansvarar för att maten ska bli klar i tid, men de är delaktiga i allting. Vad är svårigheten med att laga god skolmat? -Att det inte ska smaka storköksmat. När man lagar á la carte har man dyrare råvaror och använder mer grädde. -Men det är svårt att laga bra mat när man inte har så mycket pengar per portion. Vi har 11 eller 12 kronor per portion (lagar till 600 elever, inklusive Prolympia). Vilken är elevernas favoriträtt? -Stekt fisk med kall sås. Tacos. Kalops äter de mycket av. Vad gör ni med maten som blir över? -Hos oss blir ingen mat över knappt. Peppar peppar, men vi har lärt oss hur mycket de äter. Det som varit ute i matsalen kastas, det får vi inte använda. Mat som varit varmhållen i två timmar får man inte spara. Matsalen då, är den inte lite trång? -Lite trång kan den vara, men det brukar fungera om vi öppnar lite tidigare vissa perioder.

En del i serien skolbesöket har varit att betygsätta skolmaten på den skola vi besökt. Här är den slutliga rankinglistan. 

FYRA SPÅRVAGNAR 

John Bauer – BÄST I TEST
Motivering: Förvisso trång och trist lokal, men den fisk som serverades under UngNT:s besök var saftig och smakrik. Gratängsåsen var god, riset spänstigt, grönsakerna fräscha och brödet var gott och kändes hembakt. Extra kul att restaurangeleverna är delaktiga så mycket.
Tack och bock.

Nyströmska
Naturhum./Folkuniversitetet

TRE SPÅRVAGNAR

De Geer
Ebersteinska
Kunskapsgymnasiet
Rudolf Steiner
IT/Hästgymnasiet
Haga
Film & musik
Curt Nicolin

TVÅ SPÅRVAGNAR 

Valdemarsvik
Kungsgård
Himmelstalund
Bergska

Proteam – SÄMST I TEST
Motivering: Platschefen pratade om barnsjukdomar med skolmaten – eleverna om röda hamburgare. Lasagnen som serverades var kall och smakade inget, drycken var slut och rummet saknade fönster. Varför kan inte eleverna få sitta ute i den mer allmänna lunchrestaurangen intill – som ju drivs av samma kök?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om