Gymnastiksalen på Vånga skola var välfylld när elever från förskoleklass till sexan fick se ett drama med träffsäkra reflektioner, berättelser om FN:s historia, sång och musik. Tillställningen var vackert inramad med flaggteckningar, fredsduvor i papper, blommor och tända ljus. Gäst var diakonen Ingvar Sjögerud från Kullerstad-, Vånga-, Kimstad- och Skärkinds pastorat. Han pratade om inre frid, minnen från New York, kriget mellan Iran och Irak och fredssamtalen som följde.
- Kärnan i det hela är att vi kan skapa fred mellan varandra, säger förskoleläraren Louise Wigelius som spelade piano under firandet.
Andraklassaren Elin Johansson och Joel Wallin, årskurs tre, på Svälthagsskolan, Granskogen, slog in julklappar till barn i Östeuropa på FN-dagen. Aktion Julklappen görs i samarbete med Läkarmissionen och Frälsningsarméns scoutförbund. Varje paket innehåller en blyertspenna, suddgummi, ritblock, skrivbok, färgkritor, tandborste, tandkräm, tablettask, ett vykort eller en bild på något typiskt svenskt samt en julhälsning från den som skickat paketet.
- Vi tänker på dem som har det svårt där det är krig och fattigdom, säger Joel Wallin.
- Jag tror barnen blir glada för paketen, skjuter Elin Johansson in och rättar till julklappspapperet på bordet.
Niondeklassarna på Storängsskolan höll i aktiviteterna för skolans övriga elever. Det bjöds på te och tilltugg efter recept från olika länder. Niorna berättade om Förenta Nationerna för skolkompisarna och varvade informationen med tipspromenader, filmvisning, lekar och spel från hela världen.