Alla som släktforskat, eller av någon annan anledning försökt läsa gamla kyrkböcker, vet hur hopplöst svårt det kan vara.
Här finns allt renskrivet, sökbart och lättläst.
Det är cirka tre decennier som ligger bakom Tommy Dahlgrens arbete. Vi ska från början fastslå att han inte är ensam om projektet. Från 1616 och in på 1800-talet är det Ulf och Barbro Klevenstedt i Vällingby som gjort arbetet. Då fanns inte dagens databaser utan de tog fram alla uppgifter via gamla svårlästa rullfilmer.
– När Ulf Klevenstedt avled och hans fru tröttnat fick jag överta deras forskning, säger Tommy Dahlgren.
Liksom de har han sida för sida gått igenom födelselängder, vigsellängder och dödböcker. Namn för namn, årtal för årtal. Det är så mycket uppgifter som det över huvud taget går att få fram. De äldsta kyrkböckerna för Skedevi är från 1616 och längre än till 1941 kommer man inte av sekretesskäl.
Men varför detta väldiga arbete? frågar vi Tommy Dahlgren, född och uppvuxen i Åby men sedan 1973 boende i Kalbo.
– När vi kom hit gick jag mycket omkring i skogarna och hittade gamla torpgrunder. Jag undrade vem som bott där och började leta i arkiven. Sedan visade det sig också att jag hade en släktgren från Kalbo.
På den vägen är det.
– Nästan allt arbete jag gjort utgår från min egen släktforskning, säger han.
Materialet Tommy Dahlgren fick från paret Klevenstedt finns samlat i en databas som bygger på programmet FileMaker. Tommys egen forskning finns i släktforskningsprogrammet Holger. I de båda databaserna finns det närmare 39 000 namn, födda, vigda, döda.
Jag har själv anor från Skedevi och frågar efter några namn jag gått bet på. Jodå, visst kan Tommy hjälpa mig vidare ner genom släktleden. Han har kunnat läsa det jag inte kunde tyda.
Men det är inte nog med det här. Han har också renskrivit alla gårdars och torps husförhörslängder. Lägg till det kartor, tidningsurklipp, domstolshandlingar en väldig bilddatabas över Skedevi med mera och vi har ett unikt bygdearkiv.
Borde inte det här bli tillgängligt för andra?
– Visst vore det skojigt, men det är för stort. I så fall måste jag ha hjälp, säger Tommy Dahlgren.
Hans egen forskning är det inga problem att föra vidare. Problemet är allt som ligger i en av de första versionerna av FileMaker.
Hur för man över det till ett modernare program? Någon som har en lösning?