Jonas sätter allt till hoppet

Det mullrar på avstånd och det myllrar av grönklädda soldater när Karlsborgs fästning välkomnar ett 60-tal unga män till förtest för fallskärmsjägarutbildningen. En av de sökande är Jonas Hallqvist från Klockaretorpet.

Foto: MIKAEL STRAND
Starten har gått för ett viktigt lopp. Missar man här så är det kört.

Foto: MIKAEL STRAND Starten har gått för ett viktigt lopp. Missar man här så är det kört.

Foto: Fotograf saknas!

Karlsborg2004-12-07 04:00
Under de tre dagar som förtesten pågår ska totalt cirka 200 unga män testas för att se om de lever upp till skolans högt ställda krav. De har alla mönstrat och fått höga poäng. Mellan en och två procent av alla som mönstrar har så bra resultat att de är kvalificerade till att söka till fallskärms­jägarskolan.
De som söker sig till skolan är ofta friluftsintresserad unga män och enligt de ansvariga kommer de från alla samhällsskikt.
Fallskärmsjägarskolan har aldrig haft några kvinnliga värnpliktiga. Det har inte ens varit någon som har gjort testerna, förklarar ett av befälen och tillika skolans informationsansvarige, Björn, som av säkerhetsskäl inte vill skylta med sitt efternamn. Han tror att orsaken är att de fysiska kraven är så höga.

Löper som gaseller
Flera faller bort redan på det första provet, en mil löpning. Under 48 minuter måste de springa den på. De unga värnpliktiga löper som gaseller när starten gått, men för vissa börjar det se tungt ut redan i första backen. Kanske kan man ana oträning, eller så är det kanske taktik. Redan efter ett par kilometer bryter den första, när halva loppet är sprunget kliver fler av. De flesta som bryter uppger att de gör det på grund av sjukdom eller skada, men orsaken spelar egentligen ingen roll. Bryter man milen, eller kommer in efter maxtiden så är man obönhörligen ute ur leken.
- Vi har haft värnpliktiga som kommit hit utan att ha sprungit en mil någonsin, men som ändå tror att de ska klara det. En kille sade en gång att han sprungit fem kilometer på 20 minuter och därför trodde han att han skulle klara provet. Det gjorde han inte, säger Björn.

Nummer 219
Jonas Hallqvist, som för dagen heter 219, kommer från Klockaretorpet i Norrköping. Han har länge velat göra lumpen på Fallskärmsjägarskolan. Han är med i hemvärnet och har ett stort intresse för försvaret. När det gick bra på mönstringen så var det givet att han skulle söka till Fallskärmsjägarskolan.
- Det känns bra att vara här, säger han när han dricker varm saft efter löptestet.
Tiden, 43 minuter, är han nöjd med och den kvalificerar honom till att fortsätta testen under dagen.
Efter löpningen är det dusch och mat som gäller. Därefter styrketest i gymnastiksalen. Vilka moment och hur länge de ska utföras för att få godkänt är okänt för deltagarna.
- Vi vill testa hur de lyckas motivera sig trots att de inte vet hur länge de behöver hålla på, säger Bo Sköld, chef för Fallskärmsjägarskolan.
Motivation är ett nyckelord i de här sammanhangen. Det betonas gång på gång, av psykologen, av befälen och av de unga männen. Det är viktigt att vara motiverad.
- Det är viktigt att vi ser att de verkligen vill göra det här och att de inte gör det för att någon annan pressar dem, säger Bo Sköld.
Andra egenskaper som är viktiga för en fallskärmsjägare är förmågan att samarbeta och att vara psykiskt och fysiskt uthållig.

Vattenfysen värst
Efter styrketestet är det simning och andra vattenfärdigheter som ska testas. Dels får killarna simma och hoppa från ett hopptorn. Sedan gör de vattenfysen, då det gäller att hålla sig flytande utan att använda armarna.
- Det var det värsta testet. Det var jättetungt, men jag klarade det, säger Jonas Hallqvist.
Andra dagen får de värnpliktiga som fortfarande är kvar träffa läkare och psykolog.
- Vi försöker att ta reda på om den sökande har det som krävs för att klara av fallskärmsjägarutbildningen, säger Ingela Nyqvist Björk, psykolog och samordnare för det team av nio psykologer som är inkallade för att intervjua de sökande.
Under en dryg timma bombarderas den sökande med frågor. Psykologerna genomför strukturerade intervjuer tillsammans med en militär, sedan diskuterar man sig fram till ett gemensamt beslut. Om den som söker utbildningen är lämplig eller inte, med tanke på de krav som ställs.

Väntar på besked
Nummer 219, Jonas Hallqvist, klarade alla momenten, som en av 15 i gruppen. Han får nu vänta på det definitiva beskedet om ifall han får komma till testperioden. Sedan sker ytterligare en sållning under den tre veckor långa testperioden, som inleder utbildningen. Jonas Hallqvist ser fallskärmsjägarutbildningen som början på en karriär inom militären eller åtminstone utlandstjänst efter lumpen.
- Jag blev taggad av att se hur det var på skolan. Det verkar vara en bra utbildning, säger han.
Hur många kommer in?Fallskärmsjägarnas uppgifter är framförallt strid på djupet och underrättelseinhämtning.
Under utbildningen, som för närvarande är två terminer, gör de värnpliktiga cirka 30 fallskärmshopp, beroende på väderleken.
2-3 månader tillbringas i Kiruna.
Fallskärmsjägarna utbildas i patruller om sex personer och därför läggs stor vikt vid de sökandes förmåga att samarbeta.
Efter utbildningen kommer många av fallskärmsjägarna ut på internationella uppdrag.Förra året såg det ut så här:
Efter mönstringen sökte 413 till FJS. De hade alla mycket höga poäng på de prov som genomförs i mönstringen och var kvalificerade att söka.
190 av dessa kallades sedan till ett förtest.
94 stycken antogs till en testperiod.
56 stycken fick efter testperioden gå vidare till fortsatt grundutbildning.
Av dessa genomgick 54 hela grundutbildningen.
En hoppade av på grund av skada och en på grund av svårigheter med att arbeta i grupp.
Den som inte antas eller som slutar efter testperioden har en annan placering att återgå till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om