Om man är sugen på att testa orientering kan man börja med att promenera till kommunhuset i Finspång. På plats kan man hämta en karta till evenemanget "Hittaut". Sofia Pernu, kommunikatör vid Finspångs kommun, förklarar att det är orientering under lättsamma former.

– Man behöver inte vara van orienterare, utan det är till för alla, säger hon.

Hittaut startade i Finspång våren 2019. Det är Svenska Orienteringsförbundet som står bakom initiativet tillsammans med lokala klubbar. Aktiviteten är till för alla som tycker om att komma ut i naturen. Någon som tagit sig ut i skogen och samlat kontroller med Hittaut är Elenor Håkansson tillsammans med sin familj.

Artikelbild

| Det finns en fysisk karta man kan hämta i kommunhuset. Sedan använder man en app för att markera av kontroller som man har hittat.

– Första gången tog vi oss an Nyhemsskogarna. Vi har mött jättemycket människor ute i spåren som också är med. Det är allt från föräldrar med sina småbarn till pensionärer som går med stavar, det är jättekul, säger hon.

Sofia Pernu förklarar att intresset för Hittaut har märkts av tydligt. Via kommunens hemsida går det att se att 15 000 kontroller har registrerats i Finspång under 2019. Elenor Håkansson har själv registrerat några av dessa och är positiv till projektet Hittaut.

– Dels det att man faktiskt kommer ut och rör på sig och att man samtidigt kan utmana sig själv eller tävla mot sina familjemedlemmar om man vill. Det är bara att titta på kartan och bestämma en kontroll, man får mersmak när man hittar en. Jag hoppas att det kommer fler kontroller, säger hon.