Det är ett tydligt inspel och utmaning inför samtalen och förhandlingarna framöver, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor och syftar på försvarsberedningens kommande överläggningar om resursbehov och anslag efter 2020.
Har man sagt A måste man säga B. Vi har sagt att man inte kan utesluta ett väpnat angrepp och då måste vi också säga hur vi ska stärka försvaret, säger hon på en pressträff.

Allt måste stärkas

Busch Thor och partiets försvarspolitiske talesperson, Mikael Oscarsson, säger att alla försvarsgrenar måste stärkas. Med hjälp av höjningar av försvarsanslagen på 0,1 procentenhet per år ska anslagen upp till motsvarande 2 procent av BNP till 2027. Det kan motsvara en fördubbling till cirka 90 miljarder.

Vi står för trygghet i familjen, trygghet på gator och torg och trygghet mot yttre hot. Det här är något som vi hoppas få gehör för i förhandlingarna, säger Oscarsson.

Att få allt det som KD vill på plats kommer att ta tid, till 2030 kanske. Men det ska, bedömer de två, rymmas inom en budget motsvarande 2 procent av BNP.

Fler värnpliktiga

Moderaterna har sagt att de vill upp till 2 procent och Centern har också talat om det. Båda partierna plussade på sina ambitioner efter det att de hade gjort upp med regeringspartierna S och MP om försvarets anslag fram till 2020. KD och Liberalerna hoppade av just före uppgörelsen, med motiveringen att det som föreslogs där inte var nog.

KD vill öka från två till fem armébrigader, ha ytterligare fyra till sex fartyg för ytstrid och en Gripenflotta med minst hundra plan, mot nuvarande målet om 60.

Partiet vill satsa på drönare, utveckla cyberkrigsförmågan och skaffa vapensystem med en räckvidd på upp till 10 mil.

Antalet värnpliktiga och officerare måste upp kraftigt, anser KD. Enligt Mikael Oscarsson bör antalet värnpliktiga upp från 4 000 till 16 000 på sikt.