Kisasjön räddar timrets värde

I veckan har Kindasågen börjat lägga timmer i Kisasjön igen. I går fanns 600 kubikmeter i sjön. I augusti är tanken att den tillåtna kvoten, och därmed halva sjön, ska vara fylld.

Mängder av stormfällt timmer ligger på Kindasågens mark. Den stora trucken väger 75 ton och lyfter 25.

Mängder av stormfällt timmer ligger på Kindasågens mark. Den stora trucken väger 75 ton och lyfter 25.

Foto: Fotograf saknas!

KISA2005-04-02 04:00
- Timmer från Norrköping, säger sågverkschef Dan Forslund och pekar bortåt.
Hit till Kindasågen, Södra Timber Kinda, kommer stormfällt timmer från stora delar av Östergötland. Längs vägen ner mot Kisasjön ligger timmertravarna och väntar. Timret ska mätas, sorteras och buntas. Sedan lyfts det ner i sjön och en av de tre båtarna, varav två är inhyrda från ett dykföretag, buffar det på plats. Varje bunt görs fast vid länser som lagts ut. Det mesta av timret ligger under vattenytan. Bara 15 procent syns ovanför, men det måste bevattnas för att inte skadas.

Anläggningen kvar
1987 lyftes det sista timret upp ur Kisasjön, men anläggning för att lufta och bevattna timret finns kvar och det är Dan Forslund glad över nu. Luftningen ska tillföra syre som sjön behöver.
Länsstyrelsen har gett Kindasågen rätt att lagra 300 000 kubikmeter timmer i sjön fram till slutet av år 2006. 300 000 kubikmeter motsvarar 8 000 fulllastade långtradare och också sågens årsförbrukning.
- Nu har vi till och med nästa år på oss att klara den värsta pärsen, säger Dan Forslund.
Orkanen Gudrun fällde en ofantligt stor mängd timmer. Just nu finns timmer i massor, men närmaste året kommer ingen avverkning att ske. För sågen gäller det att se till att ha råvara och den kan inte lagras hur som helst.
- Hade vi inte fått lagra i sjön hade vi inte haft någon råvara
i höst och då hade sågen här inte haft något berättigande, säger Lennart Englund, produktionsledare på sågen.
Timmer som lagras på land riskerar att angripas av skadeinsekter och det kan torka. Värdet minskar. Dessutom kräver det stora ytor. Ytor som Södra inte anser finns på rimligt avstånd från sågen.

Ska ta prover
Problemet nu är att ordna transporterna. Sågen har öppet för leveranser från tidig morgon till midnatt och dagtid på helger också.
- Att lägga timmer i sjön är inget vi tycker är jättekul, säger Lennart Englund.
Dan Forslund konstaterar att det medför en ökad miljöbelastning på sjön, men hänvisar till utredningar som visar att sjön borde vara återställd inom några år. Sågen kommer kontinuerligt att ta prover för att kunna sätta in åtgärder om vattenkvalitén försämras för mycket.
Han tycker inte det är rättvist att bara prata om sjön och sågen. Under tiden sedan timret försvann förra gången har andra företag runt sjön och kommunen också ansträngt sig för att minska utsläppen, förklarar han. Det kanske inte bara var timret som fick sjön att må dåligt.
Sjön och sågenKindasågen Södra Timber är en del av skogskoncernen Södra. Koncernen ägs av 35 000 skogsägare/medlemmar, har 3 600 anställda och omsätter närmare 14 miljarder kronor per år. Kindasågen startades i slutet av 60-talet har 130 anställda. Förra året sågades 173 000 kubikmeter virke i Kisa. Årets prognos är 220 000 kubikmeter.
I början hade sågen rätt att lagra upp till 160 000 kubikmeter timmer i sjön. 1979 minskades det till 110 000 kubik och sedan 1987 har inget timmer lagrats i sjön.
Länsstyrelsen har nu sagt ja till att 300 000 kubikmeter timmer får förvaras i sjön fram till sista december nästa år. Timmer som behandlats med bekämpningsmedel får inte läggas i sjön och verksamheten ska skötas så att bottensediment inte rörs upp. Det kan innehålla kvicksilver.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om