Pajen skulle nästan kunna kallas 1-2-3 paj, med tanke på hur enkel den är att göra. Taket består dessutom bara av tre ingredienser: smör, socker och kokos och är helt klart en utmanare till smulpajen. Kokosflingorna ger också ett trevligt tuggmotstånd.
– Det är en liten blinkning åt lchf-anhängarna då pajen inte innehåller något vitt mjöl alls, säger Carolina Ericsson på Hushållningssällskapet Östergötland som gör recepten i vår matserie.
Passa på
Hon tycker att man ska passa på att frossa i bären under säsong, för det är nu som de är som bäst: ät dem solvarma direkt från busken. Ta ett varv på morgonen i daggvått gräs och plocka till frukosten. Eller baka vinbärskakan och få en smakkyss av sött och syrligt.
Det kan vara svårt att hinna med att ta vara på bären när allt mognar samtidigt, frys då in av överflödet. Röda vinbär, björnbär, blåbär är bara att plocka och frysa in som de är. Svarta vinbär brukar Carolina koka upp med lite socker och vatten för att sedan tina i lagom portioner och ha till morgonfilen.
– Krusbär tycker jag är för jobbiga att snoppa, de mixar jag med lite socker och fryser in. Gott i filen eller varför inte i en rulltårta? säger Carolina Ericsson.
Många möjligheter
Fryser man in bären nu, har man många möjligheter sedan. Ta fram ett par påsar och koka jordgubbssylt i december när mörkret kryper nära och sommaren känns som längst bort. Då kan det göra underverk med sommardofter i köket. – Har man tillgång till mycket bär kan jag varmt rekommendera en saftmaja, du får en för några hundralappar. I den kan du lägga ner orensade körsbär, vinbär, krusbär, rabarber eller vad du nu vill använda. Se bara till att bären är rena från jord. Koka och efter en halvtimme har du färdig saft, säger Carolina Ericsson.