Passa på att bärfrossa

En försvinnande god hallonpaj – vem kan motstå det? Allrahelst med en skopa smältande vaniljglass.

Kisa2013-07-28 06:30

Pajen skulle nästan kunna kallas 1-2-3 paj, med tanke på hur enkel den är att göra. Taket består dessutom bara av tre ingredienser: smör, socker och kokos och är helt klart en utmanare till smulpajen. Kokosflingorna ger också ett trevligt tuggmotstånd.

– Det är en liten blinkning åt lchf-anhängarna då pajen inte innehåller något vitt mjöl alls, säger Carolina Ericsson på Hushållningssällskapet Östergötland som gör recepten i vår matserie.

Passa på

Hon tycker att man ska passa på att frossa i bären under säsong, för det är nu som de är som bäst: ät dem solvarma direkt från busken. Ta ett varv på morgonen i daggvått gräs och plocka till frukosten. Eller baka vinbärskakan och få en smakkyss av sött och syrligt.

Det kan vara svårt att hinna med att ta vara på bären när allt mognar samtidigt, frys då in av överflödet. Röda vinbär, björnbär, blåbär är bara att plocka och frysa in som de är. Svarta vinbär brukar Carolina koka upp med lite socker och vatten för att sedan tina i lagom portioner och ha till morgonfilen.

– Krusbär tycker jag är för jobbiga att snoppa, de mixar jag med lite socker och fryser in. Gott i filen eller varför inte i en rulltårta? säger Carolina Ericsson.

Många möjligheter

Fryser man in bären nu, har man många möjligheter sedan. Ta fram ett par påsar och koka jordgubbssylt i december när mörkret kryper nära och sommaren känns som längst bort. Då kan det göra underverk med sommardofter i köket. – Har man tillgång till mycket bär kan jag varmt rekommendera en saftmaja, du får en för några hundralappar. I den kan du lägga ner orensade körsbär, vinbär, krusbär, rabarber eller vad du nu vill använda. Se bara till att bären är rena från jord. Koka och efter en halvtimme har du färdig saft, säger Carolina Ericsson.

Grönt socker

Gnistrande grönt socker med smak av mynta fixar du lätt med en mixer. Piffa upp glass eller grädde vid servering genom att strössla det gröna sockret över.Du behöver:

Strösocker

Mynta (ta den du har)Gör så här:

Kör socker och myntablad i mixer eller med mixerstav, en rejäl mortel fungerar också, tills allt är finfördelat.

Det gröna sockret håller 1–2 dagar, sedan tappar det färgen. Förvara sockret torrt under tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om