Den som är arbetslös i Finspång, Kinda, Valdemarsvik och Åtvidaberg kommer inte att ha något arbetsförmedlingskontor att gå till i framtiden. Detta enligt det senaste förslaget om hur AF ska utformas. Verksamheterna på 132 kontor avvecklas under 2019 och 2020.

– Att minska kontorsnätet är nödvändigt. Vi är mitt inne i en omställningsprocess med ett varsel på 4 500 anställda på grund av de budgetförutsättningar vi har för året. Vi kan inte genomföra en så stor personalneddragning utan att göra förändringar i antalet kontor. Med minskad personalstyrka måste kontorsnätet anpassas för att de kontor som ska finnas kvar ska ha förutsättningar att erbjuda en effektiv service, bokade fysiska personliga möten för dem som har behov av extra stöd och en god arbetsmiljö, säger Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingens generaldirektör i en kommentar.

De kontor som enligt förslaget blir kvar i länet finns i Mjölby, Motala, Linköping och Norrköping. I hela Sverige blir 106 kontor kvar.

Arbetsförmedlingen bygger samtidigt kraftfullt ut kundtjänstverksamheten från 800 till 1500 medarbetare. Arbetsförmedlingen menar att allt fler kunder väljer att ha sitt första möte med kontoret på distans via chatt, telefon eller video. Kundtjänstverksamheten och deras förmedlare kommer att arbeta från 15 orter runt om i landet. Merparten är förmedlare som kommer från arbetsförmedlingskontoren.