I stridens hetta kan allt hända på Kolmården
Kolmårdens djurpark har bra snurr på verksamheten. Och i stridens hetta får man räkna med att det blir lite fel. Det menar vd Magnus Nilsson.
Foto: Linda Jonsson
I torsdags kväll och under fredagsmorgonen gick han igenom anmärkningarna tillsammans med vice restaurangchefen Johanna Paar Martiin, som också närvarade vid inspektionen.Kommunen kräver åtgärd senast 26 augusti men Magnus Nilsson säger att allt blir klart under fredagen med undantag för Farmors kök. Där krävs ombyggnader vilka görs inför säsongen 2008.I kritiken från miljö- och hälsoskyddskontoret framstår det som att utbildningen till personalen skulle vara bristfällig. Men det håller Magnus Nilsson inledningsvis inte med om.-Alla får utbildning. Det står inte vem inspektören har pratat med, det kanske var brick- eller pappersplockare.Avsaknad av dokument
Magnus Nilsson säger att utbildningen varierar med arbetsuppgifterna. Den som steker hamburgare får gå en kurs på två dagar. En halv dag ägnas åt policy, förväntningar och liknande och resten åt hur spisar och kylutrymmen fungerar men även hantering av livsmedel.Vid inspektörens besök saknades en mängd dokumentation på Safari. Magnus Nilsson förklarar att materialet ligger på restaurangchefen Richard Ljungdahls rum och ska läggas ut i restaurangen så snart denne är tillbaka från semestern.Om övriga anmärkningar som exempelvis brister i kylförvaring, hur lagade livsmedel förvarades i närheten av råvaror och delvis allmän oordning upprepar Magnus Nilsson att saker kan hända i stridens hetta.-Många på restaurangerna känner inte igen sig i inspektörens kritik. Men vi tar till oss av rapporten och lär oss av den. Målet är att vi ska vara prickfria. Utbildningen måste vi definitivt se över.Magnus Nilsson hävdar också att djurparken inte har för få anställda i restaurangverksamheten.
Restaurangerna Nham-Nham Wok, Farmors kök och Restaurang Safari fick underkänt av kommunens miljö- och hälsoskyddskontor när dessa inspekterades i slutet av juli.Parken har ytterligare sju matställen med tillagning.60 procent av besökarna köper mat. I det räknas allt från kaffe och kaka till hel måltid.Personalstyrkan uppgår till 68 fast anställda. Under sommaren är de uppemot 400 personer. Restaurangdelen har totalt två fast anställda.Lite mer än hälften av personalen arbetar två eller flera säsonger i parken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!