Izala - en tungviktare på ett årVad hände sedan?

Izala viker ett öra bakåt och ett framåt och tittar nyfiket. Hon fyller snart ett år och hon väger någonstans runt 400 kilo.

Knappt ett år senare har Izala gått upp till runt 400 kilo och fått ett riktigt litet horn.

Knappt ett år senare har Izala gått upp till runt 400 kilo och fått ett riktigt litet horn.

Foto: Fotograf saknas!

KOLMÅRDEN2005-01-08 04:00
- Hon har gått upp mellan ett och ett och ett halvt kilo om dagen i snitt, tror djurvårdaren Thomas Antmar och ser både glad och stolt ut när hon kommer fram mot räcket för att titta närmare.
Det främre hornet har vuxit till sig, men det uppe på pannan är bara som en liten bula fortfarande. Izala backar några steg och traskar en sväng innan hon återvänder till mamma Imfolozi och buffar lite på henne. I inhägnaden bredvid står storasyster Mashikishiki.
Imfolozi och Mashikishiki kom till Kolmårdens djurpark från en sydafrikansk nationalpark för drygt ett år sedan. Izala föddes strax efter.
Det är en vanlig lugn vinterdag i Kolosseum. Girafferna mumsar på ett träd. Elefanterna tar det lugnt. TV spelar in ett nytt avsnitt av Djursjukhuset, men parken är stängd för besökare.
- Noshörningar är ganska tråkiga djur egentligen. De gör inte många knop. De äter och tar det lugnt, säger Thomas Antmar och sedan berättar han en massa intressanta saker om noshörningarna.

Ömtåliga öron
Som att det kan vara rätt bra fart på Izala. Hon och Mashikishiki kan busa med varandra. Då stångas de och springer runt. Imfolozi och Masikishiki kan bli lite irriterade och smågruffa med varandra så de får bara vara tillsammans en stund på dagen nu när de mest är inomhus. I somras när de var ute och hade lite större utrymme var det inga problem.
När den första snön kom var Izala den enda som vågade sig ut. Imfolozi och Maskishiki vägrade.
- Det blev tvärnit, säger Thomas Antmar.
Det är lättare att städa inomhus om noshörningarna är ute, men ibland passar han på när Imfozoli äter. Det brukar också gå bra.
Noshörningarna får inte gå ut om det är under tio minusgrader eller om det blåser mycket. De kan väldigt lätt förfrysa öronen, men till skillnad från elefanterna står de stadigt även om det är halt. Noshörningarna kan kana iväg en bit, men stadigt står de.

Och så blomjord
Izala buffar lite mer på Imfolozi och Thomas Antmar tror att hon kanske är lite hungrig. Hon kan gny och pipa rejält när hon vill ha mat. Sannolikt kommer hon att dia tills hon är åtminstone två år, men hon smakar lite på kraftfoder och hö också. Och på blomjord.
Mjölken innehåller inget järn. När noshörningar lever i vilt tillstånd får de i sig lite av varje, till exempel jord, som innehåller mineraler. I Kolosseum får de blomjord. De rätt ensidiga i sin kost. Hö, kraftfoder, ett speciellt slags pellets och så lite blomjord.
- De kan äta morötter också, men sallad rör de inte. Frukt brukar också ligga kvar, men Izala har ätit en clementin en gång, berättar Thomas Antmar.
Noshörningar, Rhinocero "tidae, finns i fem olika, nu levande arter och ett antal utdöda.
Trubbnoshörning, sådana som Kolmårdens djurpark har, kallas också för vit noshörning. De kan bli mellan 335 och 420 centimeter långa och få en makhöjd på 150 till 185 centimeter och är därmed störst av de noshörningsarter som finns nu. En vuxen trubbnoshörning kan väga över 1 500 kilo. Alla noshörningar är växtätare. Trubbnoshörningar äter mest gräs och har en trubbig nos för att komma åt.
Noshörningar har funnits i 65 till 70 miljoner år, men de senaste 50 åren har människor gått hårt åt dem. Nu finns ungefär 12 000 trubbnoshörningar kvar i hela världen, de allra flesta i Sydafrika. I vilt tillstånd har trubbnoshörningen bara en fiende, människan.
Noshörningar har gott luktsinne och bra hörsel, men svag syn.
Hornen är anledningen till att människor jagar noshörningar. De används i dolkskaft och i mald form för sina påstådda medicinska och potenshöjande egenskaper.
Kolmårdens Djurpark har haft många noshörningar. De första kom till djurparken på 60-talet. Noshörningsungen Nelson föddes 1995, men dog efter några dagar. Några år senare föddes Newton, men han blev bara ett och ett halv år. Sedan fick alla elefanter och noshörningar i Kolosseum avlivas eftersom TBC-smitta kommit in i anläggningen. Nu är anläggningen sanerad och nya noshörningar och elefanter på plats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om