Kolmården i sorg

Djurskötaren som dödades av vargar på Kolmårdens djurpark hade känt flocken sedan vargarna var valpar. - Skötarna har byggt upp en relation med djuren så att de ska kunna gå in i hägnet själva, säger Mats Höggren, zoologisk chef på Kolmårdens djurpark.

-Vi känner oss trygga i parken, säger Ulrika Isaksson som tillsammans med maken Fredrik och barnen Ester och Emil besökte djurparken under söndagen när kvinnan blev dödad. Foto: Matz glimhed

-Vi känner oss trygga i parken, säger Ulrika Isaksson som tillsammans med maken Fredrik och barnen Ester och Emil besökte djurparken under söndagen när kvinnan blev dödad. Foto: Matz glimhed

Foto: Matz Glimhed

Kolmården2012-06-19 00:00

Flaggorna vajar på halv stång utanför entrén till djurparken efter söndagens olycka, där en 30-årig kvinnlig vargguide blev attackerad och dödad av vargarna inne i ett hägn.

Vid måndagens presskonferens inledde Parks and resorts informationsansvarige Tina Landelius med att beklaga det inträffade.

- Kolmården är en organisation i sorg och chock.

Under måndagsmorgonen hölls en minnesstund för den döda kvinnan.

Sedan de var valpar
Hon hade jobbat med vargflocken i tre år - sedan vargarna var ett par dagar gamla. När de är valpar matas de med nappflaska för att bli vana vid människor.

Som en del i socialiseringen ingick det att skötarna umgicks med djuren ensamma. Det är en rutin som har funnits länge.

- Det var inte bara den här kvinnan som kände vargarna väl, så de hade kunnat gå in två personer i hägnet, säger Mats Höggren.

Men kvinnan var ensam med vargarna när de gick till attack.

- Hon hade kontakt med annan personal utanför hägnet, men när de inte längre hörde något från henne gick de för att kolla efter och hittade henne död, säger Mats Höggren.

Närkontakt stoppad
Det var vid elvatiden på söndagsförmiddagen som larmet om olyckan kom. När kvinnan hittades hade det gått 20-30 minuter sedan hon senast hördes av.

Nu har all närkontakt med vargarna stoppats. Inte heller djurvårdarna går in till djuren.

Det gäller båda varghägnen som finns i djurparken.

- Vi törs gå in till dem, men för tillfället väljer vi att inte göra det, säger Mats Höggren.

- Vargarna är vana vid daglig kontakt med våra djurvårdare, så det här är en omställning för dem, fortsätter han.

Under åren som besökarna kunnat träffa vargarna på nära håll har tio- tusentals personer tagit den chansen.

- Vi ville bidra till folks syn på vargen och många besökare fick en stärkt positiv syn av att träffa dem, säger Mats Höggren.

Besök hos vargarna var bokade till långt in i höst, men efter olyckan har de ställts in. Flera incidenter har hänt, när vargarna blivit för lekfulla.

- Tidigare händelser har alltid kunnat förklaras, säger Mats Höggren.

Ingen förklaring
Enligt honom fanns det inga indikationer på att flocken var ur balans.

I nuläget har han ingen förklaring till varför vargarna attackerade.

- Vi har levt med uppfattningen att vi har haft exakt koll på våra vargar, men den här typen av händelser var det ingen som hade kunnat förutspå, säger Mats Höggren till 24nt.

Parken fortsätter att ha öppet som vanligt för besökare. Kolmårdens vd Mats Olsson säger till 24nt att det bästa sättet att bearbeta det som har hänt är att fortsätta som vanligt.

"Känner oss trygga"
- Vi har försökt ha en dialog med både medarbetare och anhöriga och kommit fram till att fortsätta ha öppet, säger han.

Familjen Isaksson från Luleå besökte parken på söndagen och hade varit och tittat på vargar en stund innan olyckan inträffade. På måndagen var de tillbaka för ännu en dag i parken.

- Det är väldigt tragiskt det som hänt, men vi känner oss trygga. Vår syn på Kolmården har inte förändrats, säger Ulrika Isaksson.

- Vi har själva besökt vargar på en djurpark i Lycksele och då var det inga problem, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om