Planen: Få delfinariet att stänga

På lördag demonstrerar Djurrättsalliansen utanför entrén till Kolmårdens djurpark. Men från djurparkens sida ser man inga problem med att hålla delfiner i fångenskap.

En bild från Djurrättsalliansens protest mot Kolmården under Världsdagen för delfiner 2015.

En bild från Djurrättsalliansens protest mot Kolmården under Världsdagen för delfiner 2015.

Foto: Mikael Strand

Kolmården2016-07-21 06:30

Under hela veckan har de stått och delat ut flygblad och pratat med besökare utanför ingången till djurparken.

– Det är förvånansvärt många som har varit positiva. De kanske inte direkt vänder i entrén men det finns de som har sagt att de inte kommer att besöka delfinariet, säger Daniel Rolk, talesperson på den ideella organisationen Djurrättsalliansen.

På lördag avslutar de aktionen med en demonstration där de uppskattar att ett femtiotal personer kommer att delta. Målet är att Kolmårdens djurpark ska avveckla sitt delfinarium.

– Delfiner som lever i fångenskap får inte utlopp för sina naturliga behov. De får leva i klorerade betongbassänger i stället för i det fria, med fisk, sjögräs och vågor, säger Daniel Rolk.

Djurparkens forskningschef Mats Amundin håller med om att miljön skiljer sig från den i naturen, men lyfter fram flera initiativ för att minska skillnaden.

– Vi ger delfinerna alternativ som har ungefär samma funktion. Det kan vara konstgjort sjögräs eller akustiska landmarken. Sedan använder de ändå alla sina sociala beteenden, vi ser en ganska stor del av deras beteenderepertoar ändå.

Från Djurrättsalliansen menar man att delfiner i fångenskap inte lever lika länge som de finns i naturen. På Kolmårdens djurpark har det funnits fall där unga delfiner plötsligt dött, till synes utan anledning. En situation som ska ha blivit bättre på senare år, enligt Mats Amundin.

– Vi har haft flera delfiner som har blivit 40 år, vilket är en normal livslängd. Sedan har vi tidigare haft problem med vad som kan kallas för plötslig spädbarnsdöd, det har vi varit väldigt öppna med. Unga kalvar har dött innan de blivit 14 år gamla. I många fall hittade vi ingen dödsorsak, säger han.

Delfinariet på Kolmårdens djurpark öppnade 1969. I dag har man åtta delfiner, varav sju är födda här. Att delfinariet skulle kunna läggas ner tror inte Mats Amundin på, även om antalet anläggningar som denna har minskat i västvärlden.

– Det är i dag ett av de mest moderna delfinarier som finns i Europa, och ett av de största. Vi är väl rustade inför de kommande åren. Många av de delfinarier som har lagts ner har gjort de på grund av att man inte velat betala för att uppgradera dem, inte på grund av aktivister. Även om de ofta själva hävdar det.

Och trots protester från organisationer som Djurrättsalliansen är delfinariet är fortsatt populärt bland besökarna.

– Förra året hade vi över 700 000 besökare i djurparken och de allra flesta av dem besöker delfinariet. Vi har 4–5 föreställningar per dag som säljer ut. Jag kan inte se att folk skulle välja att inte komma hit, säger Mats Amundin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om