Videon är inte längre tillgänglig
– Vi vill få till träddöd här, förklarar Mikael Burgman, reservatsförvaltare på Östergötlands länsstyrelse, som beställt skogsbränningen. Det står två tusen kubikmeter skog här och vi vill att ungefär hälften ska dö. Det ska ge plats för en mer varierad skog med mer lövträd.
Området som ska brännas är ca tio hektar stort. För tre år sedan genomfördes en liknande bränning på andra sidan myren på ett område som var dubbelt så stort. Framför allt så är det granarna man vill få bort. De riktigt gamla tallarna brukar däremot överleva en skogsbrand vilket skapar bra förutsättningar för lövträd att etablera sig.
Målet är att gynna den biologiska mångfalden och underlätta för arter som behöver bränd skog för att överleva. Lotta Risberg är doktorand i brandekologi på SLU i Umeå och studerar brandnäva och svedjenäva, två växter som bara gror efter skogsbränder.
– För att fröna ska gro måste de först upphettas till 50-100 grader. Blir det för kallt så händer det ingenting och blir det för varmt så dör de. Dessutom måste det översta humuslagret bort så att den underliggande mineraljorden där fröna ligger kommer fram, berättar hon.
Läs mer i morgondagens tidning.