Snöleoparden - skygg katt som få lyckas se
För 20 år sedan följde Tom McCarthy med en vän för att filma snöleoparder. Sedan dess har han ägnat sitt yrkesliv åt att rädda arten.
Det tros finnas 3500-4000 snöleoparder kvar i världen. Två av de som lever i fångenskap finns på Kolmårdens djurpark. Kolmårdens Insamlingsstiftelse deltar i ett internationellt projekt för att rädda snöleoparden.
Foto: Ida Ling Flanagan
- Väldigt lite är känt om snöleoparder i det vilda. Få ser katten. Jag levde sex år i Mongoliet och såg bara snöleoparder sex eller sju gånger. Det vi gör nu är den största studien av snöleoparden som genomförts, förr fanns inte rätt utrustning.Arbetet består i att märka individer och följa dem via satellitsändare, samt att filma djuren för att kunna få fram fakta som kan hjälpa bevarandet.- Det sorgliga är att snöleoparden är under hot. Det största skälet till att de dödas är för att de tar boskap. De som bor där snöleoparden lever är fattiga. För dem är det en enorm ekonomisk katastrof om boskap dödas. Många jagar snöleoparden av det skälet men en del dödar den också för att tjäna pengar på svarta marknaden. Deras hela skelett kan ge 10 000 dollar.Ökad förståelse
Snowleopard Trust genomför flera projekt i Centralasien för att få befolkningen att sluta döda snöleoparder. I Pakistan hjälper man bönder att vaccinera sitt boskap mot sjukdomar. När bönderna märker att fler djur överlever kan de acceptera att leoparden ibland äter deras kreatur. I ett annat projekt hjälper stiftelsen byar att tjäna pengar genom export av kläder tillverkade av kamel och får. I utbyte skriver befolkningen på ett kontrakt om att inte döda snöleoparder.Det ser positivt ut.- I vissa områden är vi säkra på att antalet djur ökar. Men det är som sagt svårt att räkna snöleoparder eftersom de inte är lätta att upptäcka.Tom McCarthy berättar att 20-40 procent av alla snöleoparder i delar av Mongoliet försvann under 90-talet. När Sovjetunionen föll dödades många djur för att människorna var så fattiga.Svåra att upptäcka
På Kolmårdens djurpark finns två snöleoparder. De är svåra att upptäcka när de ligger med sin ljusgråa och prickiga päls mot berget. Tom McCarthy ser det som positivt att det finns exemplar i djurparkerna.- Det är bra för att få folk att förstå snöleoparden och vilja bidra. Folk behöver få se djuret för att förstå. Och så är de här djuren en försäkring ifall de i framtiden skulle dö ut i det vilda. Men det hoppas han aldrig ska bli aktuellt.- Vi har ingen tid att spilla. Vi måste jobba med det här nu annars försvinner snöleoparden.
Fakta Snöleoparden
Snöleoparden trivs i ensamhet på stora ytor. De möts främst upp för parning och sedan är det honorna som tar hand om ungarna i cirka två år. En hane väger 45-55 kilo och en hona 35-40 kilo. I det vilda äter de getter, hjortar, vildsvin och harar med mera. På Kolmårdens djurpark får de nötkött. En stor fysisk tillgång för snöleopraden är dess svans som hjälper den att hålla balansen men också värmen när det blir kallt. I Centralasien kan det bli 50 grader kallt på vintern och 45 grader varmt på sommaren. Snöleoparden är starkt hotad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!