Strid om Lövsjöns vatten

Rätt genom Lövsjön går gränsen mellan Sörmland och Östergötland. Rätt genom sjön går också en klar åsiktsgräns. Kolmårdens djurpark tar sitt vatten från sjön. Det vill länsstyrelsen i Sörmland stoppa, medan länsstyrelsen i Östergötland inte har något att invända.

Ända sedan 1965 har Djurparken tagit sitt vatten från Lövsjön. Rätt genom sjön går gränsen mellan Sörmland och Östergötland.

Ända sedan 1965 har Djurparken tagit sitt vatten från Lövsjön. Rätt genom sjön går gränsen mellan Sörmland och Östergötland.

Foto: Magnus Andersson

Kolmården2012-04-18 00:00

Kolmårdens djurpark vill nu formalisera uttaget och begär därför tillstånd från miljödomstolen att ta 100 000 kubikmeter vatten från Lövsjön årligen. Det är en kontroversiell begäran där flera instanser hävdar att vattenuttaget påverkar Fjällmossens naturreservat och det känsliga vattensystemet i området i alltför hög grad.

Längst går alltså Länsstyrelsen i Södermanland men också Naturhistoriska riksmuseet vill stoppa uttaget. Så här säger museet i sitt remissyttrande:

- Sjön är en mycket viktig vattenresurs för de ekosystem som ligger nedströms och måste skyddas. Vi finner det anmärkningsvärt att en djurpark som vill framstå som värnande om miljön inte har visat större naturhänsyn och inte seriöst har utrett vilka skador de föreslagna åtgärderna kan leda till eller vilka bättre alternativ som kan finnas.

Ändå sedan 1965 har djurparken tagit sitt vatten från Lövsjön. År efter år dag ut och dag in gick pumparna vid Gruvstugan vattenverk in till djurparken och försåg alla dammar, sjöar och vallgravar i djurparken med vatten. Verksamheten skedde utan några tillstånd. Ungefär 200 000 kubikmeter vatten togs från sjön varje år. Det vatten som djurparken inte behövde bräddades ut i Kopparbobäcken.

Men 2004 var det slut på det ohämmade uttaget.

En vattenmätare installerades vid vattenverket. Start- och stoppvippor kom också på plats för att förhindra bräddning. Nu använder man bara vattnet under säsongen, med störst uttag på våren, då dammarna fylls inne på djurparken. Då är vattenståndet som störst i sjön. Mycket har alltså hänt för att minska påverkan på sjön och den omgivande naturen.

Men Länsstyrelsen i Södermanland tycker i sitt remissyttrande att man ändå inte gjort tillräckligt för att få ner förbrukningen och kräver en noggrannare redogörelse av djurparken om behovet av vatten och vad man gör för att återanvända det.

Flera instanser som yttrat sig påpekar att uttaget genom årtiondena har påverkat Fjällmossen negativt med en ökad beskogning nedströms Ramundsbäck. Och några instanser är oroliga att ett fortsatt uttag fortsätter att påverka området negativt. Fjällmossen och området Ramundsbäck-Vretaån har högt bevarandevärde och är särskilt skyddade genom att de blivit så kallade Natura 2000-område.

Man menar att nivån i sjön sjunker, när uttagen görs och då fylls sjövattnet på med vatten från fjällmossen. Det vattnet är surare än Lövsjöns vatten vilket i längden kan påverka miljön i sjön. Samtidigt ger en torrare mosse ökad beskogningen. Under sensommaren riskerar vattenflödet i Ramundsbäck-Vretaån bli kritiskt långt.

- Den troligen viktigaste förutsättningen för Fjällmossens värden är att områdets hydrologiska status inte försämras och att naturliga processer får ske så opåverkat som möjligt, både i de fuktiga partierna och skogen, skriver Naturhistoriska riksmuseet.

De har tyckt

Norrköpings kommun har avstått från att yttra sig

Länsstyrelsen i Östergötland har inget att invända men kräver att en lägsta nivå för uttag ur sjön fastställs.

Naturhistoriska riksmuseet vill stoppa uttaget och kräver bättre redogörelse av alternativen.

Nyköpings kommun kräver bättre redogörelse av alternativen.

Länsstyrelsen i Södermanland vill stoppa uttaget och kräver bättre redogörelse av alternativen.

En privatperson samt Konungssunds sockenallmänning och Lösings häradsallmänning anser att det är märkligt att mark- och vattenägare inte blivit sakägare och därmed tillfrågats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om