Bengt Danielsson föddes i Krokek 1921 och växte upp i Kolmården och Norrköping. 1947 deltog han i Thor Heyerdahls Kon- Tiki- expedition. Senare gifte han sig med fransyskan Marie-Thérèse Sailley. De bodde på Tahiti, där Bengt Danielsson verkade som etnograf och författare. Från 1961 var han Sveriges konsul i Franska Polynesien. Han fråntogs dock titeln när han kritiserade de franska kärnvapenproven i Mururoa.
På våren 2004, sju år efter Bengt Danielssons död, lät vännen och författaren tillverka en gravsten som finns på kyrkogården i Östra Tollstad utanför Mantorp.

Dagen före julafton upptäcktes att gravstenen hade blivit saboterad. Något slags föremål hade använts för att slå bort flisor på stenen.
? Om man tittar noggrant på bilden ser man att skadegörelsen har riktats mest mot hustrun Marie-Thérèse namn på stenen. Jag vet att makarna Danielsson låg i fejd innan Bengts bortgång och att Marie-Thérèse mot sin vilja placerades i samma grav. Bengt hade många vänner men även några motståndare. Jag vet inte vad jag ska tro. Det känns bara tragiskt alltihop, säger Pehr Hasselroth som hoppas att tips kommer in till polisen.
Kyrkvaktmästaren i Östra Tollstad Göran Larsson noterade att en person lämnade platsen springande på måndagen innan jul. Han ser allvarligt på händelsen och har gjort en polisanmälan.