Svingott foder för danska grisar

Pärlor ska man inte kasta till svin, säger ordspråket. Men smågodis kanske går an? Det tycker i alla fall de 10 000 danska slaktsvin som mumsar i sig gelégubbar och chokladgrodor som blivit över från en karamellfabrik.

Köpenhamn2006-01-15 12:41


- Godis i svinfodret är oskadligt både för grisar och människor och kostar bara hälften jämfört med korn, säger lantbrukaren Gustav Schroll som driver slaktsvinsproduktion i Ringe på danska ön Fyn.

Han har helt uteslutit spannmål i grismaten och utfodrar i stället till 80 procent med andrasorteringsgodis, rågbröd, småfrallor, kakor, pasta och ris som misslyckats i tillverkningen. Måltiden toppas med soja eller raps.

- Dessutom slipper fabrikerna betala för att bränna upp sina kasserade produkter, säger Schroll.

Foderexperten Per Tybirk håller med om att sockret är en bra energikälla i fodret och har inga betänkligheter för följderna vare sig för svinen eller för människor som äter fläsket.

De högre kraven på livsmedelsindustrin har öppnat för att betydligt fler varor kasseras i dag än för några år sedan. Eftersom destruktionskostnaderna samtidigt har ökat väljer många bagerier, pasta- och godistillverkare att i stället skicka felaktiga varor till foderproduktion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om