Utgrävningarna vid S:t Persgatan börjar tära på tålamodet bland boende och affärsinnehavare i området. Som vi tidigare rapporterat har restaurangen La Uva fått stänga på grund av problem kopplade till vägarbetet.

Det hela började förra året i samband med att Nodra (tidigare Norrköping Vatten och Avfall) skulle dra vatten i området. Då upptäcktes medeltida lämningar i marken. Tanken var att arbetet skulle vara klart i november förra året.

Februari 2019 är det fortfarande inte klart. Något som irriterar flera av de näringsidkare vi pratar med på S:t Persgatan. Sacco Chanko, som driver Saliga Munken, är inte nådig i sin kritik.

Artikelbild

| Sedan i början av 2018 har utgrävningar pågått på S:t Persgatan, vilket börjar tära på tålamodet i området.

– Hela det här arbetet är ett skämt. Det måste granskas. Hade det varit en privat aktör så hade de tvingats betala vite för länge sen då jobbet hela tiden försenas, säger Chanko.

– De ska ju inte bygga ett nytt Burj Khalifa, säger han och syftar på skyskrapan i Dubai, världens högsta byggnad med sina 828 meter.

– Vi snackar om 150 meter som de har hållit på med i ett och ett halvt år utan att bli klara, fortsätter han.

Han är övertygad om att arbetet kunde ha skötts på ett mer effektivare sätt.

Artikelbild

| Arbetet skulle vara klart i november förra året, men än pågår utgrävningarna.

– Det har jag sett vid andra projekt med en liknande situation, fast då handlade det om 5 000 kvadratmeter och inte 150 meter.

Enligt Sacco Chanko har utgrävningarna påverkat hans verksamhet negativt.

Artikelbild

| Enligt kommunen hittas det hela tiden nya arkeologiska fynd.

– Jag har förlorat omsättning och tvingats minska personalen, ungefär två heltidstjänster. Men jag vill inte ha någon ekonomisk ersättning av kommunen. Det handlar inte om det, det här handlar om att arbetet misskötts och måste granskas.

Fredrik Nilsson, projektledare vid samhällsbyggnadskontoret vid Norrköpings kommun, har full förståelse för frustrationen i området.

Artikelbild

| Den här utsikten börjar man bli trött på inne på krogen Saliga Munken.

– Det är verkligen beklagligt att det här drar ut på tiden. Vi på kommunen vill inget annat än att det här arbetet ska ta slut, säger Nilsson.

Varför drar det ut på tiden?

– Vi skulle gärna vilja plöja fram, men vi är ju styrda av lagen om fornlämningar. Det råder fortfarande en så kallad arkeologisk schaktövervakning vid området. Enligt länsstyrelsen, som håller i övervakningen, så hittar man hela tiden nya arkeologiska fynd, säger Fredrik Nilsson.

– När man gjorde utgrävningar på 1930- och 40-talet var det inte lika hårda regler, så nu hittar man saker som inte plockades upp då, fortsätter Nilsson.

Enligt näringsidkare i området verkar det inte jobbas så aktivt vid utgrävningarna?

– Det är ett komplicerat arbete där en arkeolog måste vara med och bevaka vid utgrävningen. Det är svårt att hålla alla glada. På sommaren vill vi inte störa restaurangerna och deras uteserveringar, medan det finns andra butiker på S:t Persgatan som helst ser att vi jobbade på under sommaren.

När hoppas ni vara klara?

– Inför den avslutande etappen har vi förhoppningsvis lärt oss av läxan och kan planera lite bättre. Vi hoppas att allt ska vara klart till mitten av juni, säger Fredrik Nilsson.