Råsslaskolan invigdes på nytt med öppet hus

Efter flera år av ombyggnation är Råsslaskolans nya lokaler färdiga. "Det är en fantastisk skola", säger rektor Marie Hansson efter renoveringen.

Runt om skolan finns flera nya ytor för både "häng" och lek.

Runt om skolan finns flera nya ytor för både "häng" och lek.

Foto: Linnéa Ekström

Krokek2022-05-24 20:30

Sedan mars 2019 har Råsslaskolan i Kolmården, en 4–9-skola med cirka 530 elever, varit under ombyggnation. Efter viss försening stod den nya byggnaden klar i början av året. 

Ellipsen bygg AB som ursprungligen skulle bygga skolan gick i konkurs under byggprocessen. Hur påverkade detta tidsplan och budget för projektet?

– I samband med konkursen tappade vi cirka fyra månader. Projektets budgetramar höll dock, berättar Mathias Norén som var byggledare för arbetet. 

Han tillägger att den totala budgeten för bygget uppgick till 195 miljoner kronor, vilket omfattade den nya byggnaden, ombyggnad av befintliga hus, nya ytor för idrott samt busshållplats. 

Under tisdagen var det invigning av de nybyggda delarna och allmänheten var inbjudna att gå runt och titta i lokalerna. Det pågick verksamhet i vissa av klassrummen och några elever från varje årskurs var på plats för att guida runt.

Ebba Hammarstrand och Emma Rosenquist är elever i årskurs 6 och har gått nästan hela sin tid på Råsslaskolan i provisoriska paviljonger. 

– Det är mycket fräschare nu och inte lika trångt, säger Ebba och får medhåll av Emma som flikar in att det känns som "en riktig skola". 

Stora glasytor ut mot en ljusgård i mitten av byggnaden gör att lärarna ser vad som händer i korridorerna rakt över. Alla årskurser har en egen korridor som hemvist. Det är lugna färger och ljusa material i väggar och golv. 

Vad är det bästa med de nya lokalerna?

– Det mest positiva är att skolan är byggd med ljudabsorberande material och ”tysta möbler”. Det är en härlig byggnad att arbeta i, säger rektor Marie Hansson.

Detta bekräftas av Frida Henmark, lärare i idrott och matematik.  

– Vi har bättre arbetsro och störs inte lika lätt av ljud utanför klassrummet. 

Hur har det fungerat att jobba och bedriva undervisning under byggarbetet?

– Det påverkade vår arbetsmiljö och har stundtals varit tufft för både personal och elever. Vi har behövt vara flexibla och anpassa oss allt efter arbetets gång, säger Frida.

De nya lokalernas utformning gör att elever i olika årskurser möts dagligen.

– Det gör att både elever och lärare har bättre koll på varandra och påverkar gemenskapen positivt, säger Frida och fortsätter:

– Vi har också fått en fantastisk skolgård som inbjuder till en högre aktivitetsnivå. Gården är stor och barnen kan sprida ut sig, vilket minskar konflikter under rasterna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!