Corona förändrade allt för bygdens stora samlingspunkt

Långrådna bygdegård brukar sjuda av liv och verksamhet. Bingo, teater, interna fester, julmarknader. Men i år lamslås verksamheten här som på så många andra håll av en pandemi som ingen ännu ser slutet på.

Ann-Marie Johansson och Marie-Louise Botvidsson hoppas snart kunna välkomna besökare till Långrådna bygdegård igen.

Ann-Marie Johansson och Marie-Louise Botvidsson hoppas snart kunna välkomna besökare till Långrådna bygdegård igen.

Foto: Anne-Marie Karlsson

Långrådna2020-10-17 14:00

När inkomsterna från uthyrning blir lika med noll måste ändå underhåll och löpande utgifter kunna klaras. En situation som delas med många andra föreningsdrivna bygdegårdar och hembygdsgårdar. Frågan är bara hur länge en verksamhet kan sättas på sparlåga och lyckas överleva.

Det som hanns med här var teater och det egna årsmötet innan brytpunkten kom i mitten av mars och avbokningarna började dugga in. 

Marie-Louise Botvidsson är ordförande och Ann-Marie Johansson kassör i Östra Eds–Tryserums bygdegårdsförening som äger och driver Långrådna bygdegård.

– Än är vi inte nära någon konkurs och vi kan nog klara oss ett par år om det behövs, säger Marie-Louise Botvidsson.

Räddningen är dels en hyreslägenhet på övervåningen som ger viss inkomst, samt driftsbidrag från kommunen.

– Men kommunen måste också spara, så vi vet inte hur länge vi kan få bidrag, säger Ann-Marie Johansson.

För många är Långrådna bygdegård förknippad med personliga minnen. Den betyder mycket för bygden.

– Förra året hade vi fyra bröllop och en begravning här, säger Ann-Marie Johansson.

I år planerades också flera bröllop, men de fick ställas in. Enda verksamheten nu är en grupp som spelar biljard i källaren.

Långrådna bygdegård är dessutom något av ortens arv att förvalta. Flera av dagens styrelseledamöter har förfäder som var med och byggde huset 1938. Här finns den stora salen på cirka 120 kvadratmeter med stor scen och en 30 kvadratmeter stor cafédel på långsidan. Dessutom en mindre sal med vikvägg och ett välutrustat kök där man kan servera 120 sittande gäster. Flera renoveringar har gjorts under åren. 

Föreningen sköter allt från uthyrning till bakning och brukar stå för kaffeservering och lottförsäljning vid evenemang. Runt tio–tolv personer brukar vara här och jobba ideellt. Varken Ann-Marie Johansson eller Marie-Louise Botvidsson ser det som någon uppoffring, tvärtom bara roligt. 

– Men man måste nog vara intresserad av föreningsliv för att tycka att det är roligt med ideellt arbete, är de överens om.

En annan fråga är hur man ska kunna få yngre att vilja ta vid. 

– Det är svårt, men vi kör så länge vi orkar, säger Ann-Marie Johansson. 

Och även om det inte väntar någon konkurs bakom knuten så är förstås förhoppningen att huset snart ska kunna återta sin roll som samlingspunkt igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!