Akutläkare på US trivs med treskift

På akuten arbetar läkare treskift sedan fem år tillbaka. Ingen önskar det gamla joursystemet tillbaka. Men landstinget sparar inget på att reglera läkarnas arbetstider.

Foto: Fotograf saknas!

LINKÖPING 2010-05-28 00:00
- Snarare är det lite dyrare för arbetsgivaren, säger Kerstin Skog Tigerström, läkarchef och överläkare på akuten, US. Hon startade akutläkarprojektet som idag har fem år på nacken.Läkarnas arbetstider seglar upp som en het fråga inför nästa avtalsrörelse (se artikel intill).Kerstin Skog Tigerström anser att frågan om läkares arbetstider blivit överdramatiserad från både arbetsgivar- och arbetstagarpart.Den reglerade arbetstiden för akutläkarna är satt till 36.33 timmar per vecka. Det är ett skäl till att förändringen kostat landstinget snarare än den sparat. Men läkarna har fått en bättre arbetsmiljö som ska hindra att läkarna slits ut i förtid, framhåller Kerstin Skog Tigerström. Schemaläggningen har också underlättat planeringen i en verksamhet som pågår dygnet runt.Läkarfackets kamp för att få behålla joursystemet tror Kerstin Skog Tigerström delvis är ett missförstånd. Få inser vad som är alternativet."Fräschare och snabbare"
Rani Toll har jobbat många långa jourpass innan hon blev akutläkare. I dag är hon som längst i tjänst elva timmar.- Man är mycket fräschare och snabbare i huvudet nu, säger Rani Toll nöjt. Hon och kollegerna har önskescheman och kan välja om de vill jobba mest dagtid eller ta fler kvälls- och nattpass. De schemaläggs alla dagar på året dygnet runt. Jobb på obekväm arbetstid ger dubbel ersättning, som tas ut hälften i tid och hälften i pengar. Tiden samlas i en bank som får innehålla som mest 200 timmar. - Det går att vara ledig en vecka då och då också i det här systemet, påpekar Kerstin Skog Tigerström.Landstinget är lika nöjt med förändringen på akuten som läkarna. - Det är en win-win för såväl medarbetare som arbetsgivare, tycker Torbjörn Eriksson, lönestrateg på landstingets kansli.Lättare rekrytera
Läkare som går treskift har behållit inkomsten från joursystemet, trots minskad veckoarbetstid. Det förklarar att regleringen kostat landstinget pengar. Torbjörn Eriksson ser en poäng i ett generöst avtal.- Det gör det lätt att rekrytera för oss och det är viktigt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om