Relationen har varit frostig en längre tid och det intensifierades i mitten av december efter en olycka vid Botryggs bygge i Hammarby sjöstad i Stockholm. Två stora stålbalkar lossade från en kran och krossade en brygga, inga personer kom till skada. Byggnads i Stockholm har därefter, bland annat i facklig press, riktat skarp kritik mot Botryggs verksamhet.
- Vi har haft oerhörda problem med Botrygg. Under det senaste ett och ett halvt åren har våra regionala skyddsombud gjort cirka 30 inspektioner på tre av deras byggen i Stockholm, säger Christian Bengtzelius, ordförande på Byggettan i Stockholm.
Han konstaterar att det är väldigt mycket, vanligtvis är de ute på samma ställe ett par gånger per år.
I huvudsak riktas kritiken mot Botryggs byggen vid Hornsbergs Strand och Henriksdalshamnen.
- Det handlar bland annat om brist på skyddsräcken och skyddsselar vid takarbeten. Bristfällig belysning gör att byggarna riskerar att ramla.
Thomas Kullberg, arbetsmiljöansvarig på Byggnads i Stockholm, är en av de inspektörer som har varit på plats.
- De åtgärdar våra anmärkningar till viss del, så det går väldigt trögt framåt.
Botryggs vd Michael Cocozza ifrågasätter att just deras arbetsplatser skulle ha mycket sämre säkerhet än andra byggen i Stockholm. Han hävdar även att Byggnads inte har varit på 30 inspektioner de senaste ett och ett halvt åren, utan högst sju gånger.
Vill ha bevis
Cocozza kräver skriftliga bevis. Byggnads har dokumenterat drygt en handfull inspektioner sedan hösten 2009, i form av skyddsombudets handskrivna synpunkter i anteckningsblock. Thomas Kullberg säger att de inte är skyldiga att skriftligen redovisa sina besök och står fast vid Byggnads uppgifter. Något som får Michael Cocozza att reagera.
- De ljuger, de har låg medlemsanslutningsgrad hos oss och det irriterar dem. Det är därför de håller på.
Botrygg har anlitat en polsk entreprenör, merparten av byggarna är utländska och få är anslutna till facket. Det finns inga lokala skyddsombud på Botryggs byggen, utan inspektionerna sköts av Byggnads regionala skyddsombud.
Inga byggstopp
Han hänvisar även till antalet ärenden hos Arbetsmiljöverket. Byggnads har möjligheten att utfärda byggstopp (skyddsombudsstopp) om de anser att arbetsmiljön är för farlig. De kan även skriva en så kallad 6.6A-anmälan till Arbetsmiljöverket om de är oense med byggföretaget om säkerhetsåtgärder.
Sedan Botrygg började bygga i Stockholm har de fått ett byggstopp (2009) på grund av bristande allmänbelysning, ingen 6.6A-anmälan.
Maria Steinberg, jurist och forskare i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet, konstaterar att Byggnads regionala skyddsombud inte är skyldiga att skriftligen dokumentera sina synpunkter vid inspektioner.