Det tar tid för lagen att sätta sig

Först om ett år går det att dra några slutsatser av den nya förstörandelagen. Det menar Astrid Eklund, vice överåklagare på Åklagarmyndigheten.

STOCKHOLM 20050830

Rikspolisstyrelsen (RPS) och riksåklagaren (RÅ) offentliggjorde på tisdagen en rapport om Knutbymålet.

På bilden Astrid Eklund, chefsåklagare.

Foto Claus Gertsen /SCANPIX code 52010

STOCKHOLM 20050830 Rikspolisstyrelsen (RPS) och riksåklagaren (RÅ) offentliggjorde på tisdagen en rapport om Knutbymålet. På bilden Astrid Eklund, chefsåklagare. Foto Claus Gertsen /SCANPIX code 52010

Foto: Claus Gertsen /SCANPIX

LINKÖPING 2011-08-08 00:00

Hon vill i nuläget inte kommentera antalet förstörda droger enligt den nya lagen, men berättar att hon följer siffrorna noggrant varje månad.

- Vi följer utvecklingen med kraft. Det är en väldigt viktig lagstiftning eftersom vi vill förhindra att människor skadas, säger Astrid Eklund.

Redan efter sommaren tror hon att det kommer dyka upp fler åklagarbeslut på att lagliga droger ska förstöras.

- Det kan hända mycket efter semestrarna och det är för tidigt att dra långtgående slutsatser ännu, säger Astrid Eklund.

Bra med få beslag
Hon påpekar att drogförstöring inte är ett prioriterat ärende för åklagare eftersom alla häktningsärenden går före. Det brukar dröja några veckor innan formella beslut kan fattas till följd av ett analysbesked. Beslut ska dessutom gå att överklaga och ägaren till de lagliga drogerna ska informeras.

Att antalet beslag av RC-droger i tullen är relativt lågt är bra, menar vice överåklagaren.

- Det kan betyda att lagen har en förebyggande effekt och att personer som sysslar med den här verksamheten blir försiktiga, säger Astrid Eklund.

Kräver aktiv insats
Men det kan också finnas andra förklaringar. Till exempel att det krävs en aktiv insats från både tull och polis för att hitta droger, både lagliga och olagliga. För ingen anmäler narkotikabrott på samma sätt som exempelvis stölder eller våldsbrott.

- Det verkar vara så att det tar lite tid innan lagen sätter sig och tillämpas fullt ut. Om ett år vet vi hur det ser ut, säger Astrid Eklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om