"Kvinnoprästmotståndare accepteras"

När kvinnoprästmotståndare inte samarbetar med kvinnliga präster måste det betraktas som arbetsvägran av kyrkan - inte som en trosfråga. Biskopar och kyrkoherdar måste ta sitt ansvar.

Biskopar och kyrkoherdar måste ta sitt ansvar när det gäller kvinnoprästmotståndare, menar Elisabeth Eriksson, präst i Åtvids församling. Kvinnan på bilden är inte Elisabeth Eriksson.

Biskopar och kyrkoherdar måste ta sitt ansvar när det gäller kvinnoprästmotståndare, menar Elisabeth Eriksson, präst i Åtvids församling. Kvinnan på bilden är inte Elisabeth Eriksson.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

LINKÖPING 2010-09-22 00:00
Det hävdar Elisabeth Eriksson, präst i Åtvids församling, i en bloggdebatt med den kända kvinnoprästmotståndaren Dag Sandahl. Elisabeth Eriksson bloggar om händelseutvecklingen i Söderköpings pastorat. Här finns tre präster som inte vill dela nattvard med sina kvinnliga kollegor."Kan inte vara präster"
- I Söderköpings kontrakt har det med tragisk tydlighet uttalats att kvinnor inte kan vara präster. I det sammanhanget är vi flera som känner oss obekväma att föra teologiska samtal prästerna emellan, eftersom vi inte räknas som präster. - Att vi sedan inte heller kan mötas vid nattvardsbordet blir en ytterligare sorg, säger Elisabeth Eriksson.Dag Sandahl, för närvarande komminister på Öland, tidigare förgrundsgestalt i Kyrkans fria synod, menar att Gud inte kallar kvinnor att verka som präster. Dag Sandahl anklagar prästerna som reagerar mot kvinnoprästmotståndet, däribland Elisabeth Eriksson för att vilja införa nattvardstvång. Vidare anklagar Dag Sandahl dem som protesterat mot arbetssituationen i Söderköpingskontrakt för "DDR-fasoner". "Den som vägrar inordna sig, är en statsfiende och - i vårt fall - en kyrkofiende. " och "Här är de som vägrar låta andra få utrymme. De ska inordnas. DDR-stuket är mycket klart igenkännligt."Men frågan är så mycket större än vad som händer i ett hörn i Linköpings stift, menar Elisabeth Eriksson. Inte ovanligt
- Svenska kyrkans officiella hållning är att man har begränsat utrymmet för dem som inte accepterar ordningen med prästvigda kvinnor, och att man i princip inte ska kunna prästvigas om man är av den uppfattningen. Ändå hör jag gång på gång hur de här åsikterna lever och frodas bland prästkandidater och nyblivna präster, inte här i stiftet men på andra håll. Svårt att komma åt
Enda tillfället då det blir riktigt uppenbart, menar hon, är när man konsekvent vägrar att delta i nattvardsfirande lett av en kvinna. - Men eftersom vi inte kan tvinga människor att ta emot nattvarden så kommer vi inte åt problemet. Frågar man dessa personer varför de inte deltar i mässan, så finns det en mängd svar som inte kan ifrågasättas: det är glutenfritt bröd, det är alkoholfritt vin, jag vill inte ta emot nattvarden för ofta, det finns själavårdsmässiga skäl. Motståndarna accepteras
I kyrkoordningen står att läsa att man som präst ska "tjänstgöra tillsammans med andra som vigs till ett uppdrag inom kyrkans vigningstjänst oavsett deras kön". Detta avsnitt skulle kunna strykas, hävdar Elisabeth Eriksson, eftersom det inom kyrkans finns en gråzon där kvinnoprästmotståndare accepteras. I denna gråzon finns präster som vigdes innan den nya ordningen kom men även yngre präster. - Kyrkan tillåter kvinnoprästmotståndare att tolka kyrkoordningen som de vill. Sedan är det ute i församlingarna man ska försöka leva med problemen. Det sänder signaler till folk att kyrkan accepterar kvinnoprästmotståndarna, säger hon.För att komma tillrätta med problemen efterlyser Elisabeth Eriksson i sin blogg, biskopar som sätter hårt mot hårt gentemot de prästkandidater som märkligt nog alltid uteblir vid mässor ledda av en kvinna.

Fotnot:
Domkapitlet har haft ett första möte för att ta ställning till hur man ska hantera frågan om de tre prästerna i Linköpings stift. Vad som sagts eller beslutats på mötet är dock oklart. Protokollet kommer att justeras om en vecka. Inte förrän då kommer biskopen eller någon annan av ledamöterna att uttala sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om