- Östergötland har blivit ett litet fäste för RC-droger, säger Magnus Skoglund, chef för gatulangningsgruppen i Linköping.
RC-droger står för "research chemicals" och är droger där små substanser har ändrats för att den nya drogen ska bli laglig.
Hasch, kokain, amfetamin och bensodiazepiner är fortfarande de största drogerna i länet.
Men ingenting tyder på att narkotikan är på väg att minska, trots att det hela tiden dyker upp nya lagliga droger.
- Tipsmässigt så pratas det mycket RC-droger och det finns ett mörkertal även om det är svårt att säga hur stort, säger Magnus Skoglund.
Det är främst unga människor som tar RC-drogerna och problemet är att de kallas just lagliga.
- När något är lagligt tror många att det är ofarligt, dilemmat är att de inte har hunnit klassas än, säger Magnus Skoglund.
Klassade försvinner
När en RC-drog blir narkotikaklassad reas den oftast ut. Sedan brukar den försvinna från marknaden inom kort, eftersom den inte längre är laglig. Men så ser inte utvecklingen ut i Östergötland.
- Trots att mefedronet klassades finns intresset kvar, säger Magnus Skoglund.
Den centralstimulerande drogen går även under namnet krabba på grund av lukten och har lett till dödsfall i Sverige. Chefen för gatulangningsgruppen berättar om ett större tullbeslag av vad man trodde var mefedron, men som sedan visade sig vara 4-MEC. Det är en liknande substans som ännu inte hunnit bli narkotikaklassad. Eftersom drogen är laglig straffades aldrig ägaren.
RC-droger har även en tendens att bli väldigt lokala.
Enligt Magnus Skoglund var det till exempel många ungdomar i Ljungsbro som rökte spice hösten 2009.
Enligt Lottie Granqvist, gruppchef för narkotikagruppen i Linköping, kan de få omhändertagna RC-drogerna tyda på att de inte är särskilt utbredda.
"Satsar på alla droger"
- Hade vi hittat dem hade vi plockat in dem. Vi satsar på alla droger och vad det är för drog vet vi först efteråt, säger hon.
Omhändertagande enligt förstörandelagen kan göras på två sätt. Antingen genom misstanke om narkotikabrott eller i efterhand till följd av analysen.
- Det är omöjligt att veta om det pågår ett större missbruk, men vi letar kanske på fel ställe. Ungdomar kan också vara klokare än vad vi tror, säger Lottie Granqvist.