Slutsatsen dras i en utredning om vårdplatssituationen som igår presenterades för landstingsstyrelsen.
Landstingsdirektör Barbro Naroskyin har de styrande politikernas uppdrag att lösa problemet med överbeläggning på sjukhusen i länet.
- Vi har ett jättebekymmer, konstaterar hon och pekar ut problemkliniker som kirurgi-, infektion- och delar av medicin.
1 100 vårdplatser
Landstingets cirka 1 100 vårdplatser räcker totalt sett, enligt utredningen. Men för att alla kliniker ska ha en genomsnittlig beläggning på som mest 90 procent måste vårdplatserna samutnyttjas på ett helt annat sätt än i dag.
Kliniker kommer att få ta emot patienter som normalt sett inte ska ligga där. Berörd personal ska utbildas i vården av extrapatienterna, lovar Barbro Naroskyin.
Det är en avgörande skillnad jämfört med dagens så kallade "satellitpatienter", som också läggs på kliniker där de inte hör hemma.
Men den personalen saknar utbildning för att ta hand om dem.
Behovet av vårdplatser ska minskas. Utredningen lyfter fram "aktiv hälsostyrning" som det viktigaste redskapet för att nå målet.
En konsult har hjälpt landstinget att ta fram ett system för att identifiera patienter som riskerar bli storkonsumenter av vård. Syftet är att hitta och hjälpa dem i tid, så att de slipper åka in och ut på sjukhus.
Tio procent av patienterna står för 99 procent av vårddagarna, visar data från landstinget.
- Vi försöker göra något åt bekymren innan de uppstår, säger Barbro Naroskyin som berättar att metoden har använts i Stockholm med strålande resultat. Antalet vårddygn halverades för gruppen patienter som utnyttjar vården mest, samtidigt som deras livskvalité ökade väsentligt.
Landstinget ska anställa en handfull sjuksköterskor som får till uppgift att leta upp patienterna och hjälpa dem.
Kanske till annan vård än på sjukhuset, kanske till minskad läkemedelskonsumtion eller andra insatser som minskar behovet av sjukhusvård.
Ovan nämnda förslag ihop med redan sjösatta projekt i landstinget (exempelvis har nitton miljoner avsatts för att korta köerna på akuten; reds anm), ska på två år ha minskat trycket på vården och sänkt pressen på de anställda.
S kräver mer
Åtgärderna som den styrande minoriteten presenterat är inte tillräckliga, anser S som i ett pressmeddelande kräver fler vårdplatser. Både patienter och personal riskerar annars råka illa ut, befarar oppositionsrådet Mats Johansson (S).
- Överbeläggningarna på flera avdelningar är ofta av ett slag som kan äventyra både patientsäkerhet och vårdkvalitet, säger Helen Andersson Molina (S), ledamot av landstingsstyrelsen.